Polski Fundusz Rozwoju "Firmą Roku" Forum Ekonomicznego w Krynicy

06.09.2018, 16:02aktualizacja: 06.09.2018, 16:02

Polski Fundusz Rozwoju decyzją kapituły otrzymał nagrodę "Firmy Roku 2017" podczas 28. Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju. Podczas wręczania nagrody Forum, minister inwestycji i rozwoju Jerzy Kwieciński podkreślił, że PFR to firma, która w niespełna 2,5 roku od momentu powstania dowiodła swojej efektywności oraz znaczenia, realizując szereg ambitnych inwestycji i odgrywając tym samym kluczową rolę w realizacji Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju.

Minister Kwieciński podkreślał, że Grupie PFR udaje się wykorzystać potencjał i synergię działań Polskiego Funduszu Rozwoju, Agencji Rozwoju Przemysłu, Banku Gospodarstwa Krajowego, Korporacji Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych, Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu oraz Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości.

Szef resortu inwestycji wskazał, że Polski Fundusz Rozwoju realizuje Strategię na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju również poprzez wspieranie innowacyjności i pobudzanie inwestycji. „PFR poprawia potencjał inwestycyjny poprzez większe możliwości pozyskania dodatkowych środków z rynków finansowych - krajowego i zagranicznego” - dodał.

Prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys - odbierając wyróżnienie „Firma Roku 2017” z rąk marszałka Sejmu Marka Kuchcińskiego - powiedział, że PFR od samego początku podejmuje działania, aby polskie przedsiębiorstwa miały dostęp do tych samych instrumentów finansowych i doradczych, co ich konkurenci za granicą - aby Polska gospodarka się rozwijała i stawała coraz bardziej konkurencyjna. Dodał, że realizowane przez PFR inwestycje przekładają się na konkretne korzyści gospodarcze.

Prezes PFR podkreślił, że to współpraca wszystkich instytucji rozwoju w ramach Grupy PFR pozwoliła wcielić w życie szereg złożonych inwestycji i ważnych projektów gospodarczych. PFR dostarcza także finansowania i wspiera w rozwoju małe i średnie przedsiębiorstwa oraz samorządy, jak również pomaga polskim firmom w ekspansji międzynarodowej.

Oprócz nagrody „Firmy Roku”, w podczas Forum w Krynicy (odbywającego się w dniach 4-6 września 2018) wręczono również nagrodę „Człowieka Roku”, którą otrzymał premier Litwy Saulius Skvernelis, jako osoba, która swoją postawą i dokonaniami wywarła największy wpływ na bieg spraw w Europie Środkowowschodniej. Organizacją pozarządową roku została Polska Akcja Humanitarna, a kompozytora Krzysztofa Pendereckiego uhonorowano nagrodą "Nowa Kultura Nowej Europy im. Stanisława Vincenza".

Data publikacji 06.09.2018, 16:02
Źródło informacji Centrum Prasowe PAP