Polityka i społeczeństwo

PK: kara pozbawienia wolności za molestowanie 9–letniej dziewczynki (komunikat)

10.09.2018, 14:26aktualizacja: 10.09.2018, 14:26

- PK informuje:

Sąd Rejonowy w Myszkowie wydał wyrok skazujący w sprawie przeciwko Szymonowi C. Mężczyzna odpowiadał za dopuszczenie się innej czynności seksualnej wobec 9-letniej dziewczynki.

Sąd wydał wyrok skazujący

Prokuratura Rejonowa w Myszkowie oskarżyła Szymona C. o dokonanie innej czynności seksualnej wobec 9-letniej dziewczynki, polegającej na ocieraniu się i klepnięciu w pośladek. Sąd Rejonowy w Myszkowie uwzględnił wnioski prokuratora i skazał Szymona C. na karę 6 miesięcy bezwzględnego pozbawienia wolności oraz 1 roku ograniczenia wolności, zobowiązując go do wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne w wymiarze 20 godzin miesięcznie. Ponadto sąd zakazał oskarżonemu kontaktów z pokrzywdzoną oraz zbliżania się do niej przez okres 8 lat.

Ustalenia poczynione w śledztwie

W toku śledztwa Prokuratury Rejonowej w Myszkowie ustalono, że 17 czerwca 2016 roku brat 9-letniej dziewczynki zawiadomił o popełnieniu przestępstwa na szkodę jego siostry przez nieznanego mu mężczyznę, który klepnął dziewczynkę w pośladek.

W postępowaniu przesłuchano pokrzywdzoną, która zeznała, że 17 czerwca 2016 roku razem z bratem była na zakupach w jednym ze sklepów w Poraju. W trakcie zakupów zbliżył się do niej od tyłu jakiś mężczyzna i klepnął ją w pośladek.

Na podstawie monitoringu sklepowego potwierdzono okoliczności popełnienia przestępstwa przedstawione przez małoletnią pokrzywdzoną oraz jej brata.

Podjęte czynności pozwoliły na ustalenie sprawcy czynu, którym okazał się 39-letni Szymon C. Prokurator zarządził jego zatrzymanie oraz przedstawił mu zarzut dopuszczenia się innej czynności seksualnej na szkodę 9-letniej dziewczynki, polegającej na ocieraniu się i klepnięciu w pośladek.

Wobec Szymona C. prokurator zastosował środki zapobiegawcze w postaci dozoru Policji, połączonego z zakazem kontaktowania się z pokrzywdzoną oraz poręczenia majątkowego w kwocie 5 tysięcy złotych.

kom/ mgost/

Data publikacji 10.09.2018, 14:26