Minister rolnictwa Jan Ardanowski na rozmowach w KE ws. suszy, ASF i budżetu

10.09.2018, 20:11aktualizacja: 10.09.2018, 20:11

Minister rolnictwa Jan Ardanowski zapowiedział, że w poniedziałek zwróci się do Komisji Europejskiej, by ta uruchomiła rezerwę kryzysową w związku z suszą, jaka nawiedziła m.in. Polskę. Chce też zabiegać o wsparcie dla rolników borykających się z ASF.

Ardanowski przyleciał do Brukseli z ekspertami ze swojego resoru na długą, umówioną przed kilkoma tygodniami rozmowę z unijnym komisarzem ds. rolnictwa Philem Hoganem.

Komisja Europejska jeszcze pod koniec sierpnia przedstawiła propozycje pomocy dla rolników dotkniętych suszą. Sprowadzają się one jednak do możliwości wcześniejszego otrzymywania płatności bezpośrednich i na rozwój obszarów wiejskich oraz odstępstw od przepisów, tak by farmerzy mogli zapewnić paszę dla zwierząt, nie bacząc na restrykcje dotyczące zazielenienia. Polska uważa, że w obliczu skali suszy to za mało.

"Ja bym oczekiwał od komisarza (...), żeby Komisja Europejska zrozumiała, że jest to zjawisko przekraczające pewne naturalne problemy i ryzyka, które w rolnictwie występują i uruchomiała rezerwę kryzysową" - powiedział Ardanowski dziennikarzom przed rozmowami z Hoganem.

Jak zaznaczył, to nie tylko polskie oczekiwanie, bo takie jest wspólne stanowisko Grupy Wyszehradzkiej. "Komisarz musi to rozumieć, że po to są tworzone różnego rodzaju rezerwy kryzysowe, żeby w sytuacjach kryzysu UE mogła ten mechanizm uruchomić" - zaznaczył polski minister.

Zwrócił przy tym uwagę, że rząd nie czekając na środki z Brukseli chce przeznaczyć z krajowego budżetu około 1,5 mld zł na pomoc rolnikom dotkniętym suszą. Według wstępnych szacunków rządowych ich straty przekraczają już 3,6 mld zł; poszkodowanych jest ponad 130 tys. gospodarstw.

Innym tematem, który Ardanowski będzie poruszał z Hoganem, jest kwestia afrykańskiego pomoru świń (ASF).

Z Brukseli Krzysztof Strzępka (PAP)

stk/ cyk/ mal/ amac/

Data publikacji 10.09.2018, 20:11