NFOŚiGW: jesteśmy gotowi do startu programu Czyste Powietrze

11.09.2018, 14:06aktualizacja: 11.09.2018, 14:06

Jesteśmy gotowi do startu programu Czyste Powietrze, nabór ruszy w drugiej połowie września, to ustalony termin - zapewniła wiceprezes NFOŚiGW Anna Król. Przez 12 lat programu na wymianę pieców i termomodernizację ma zostać wydane 103 mld zł.

"Nabór ruszy we wrześniu, myślę że już niedługo w drugiej połowie września. To jest już termin ustalony (...). Jesteśmy przygotowani do naboru" - powiedziała we wtorek na konferencji Król.

Wiceprezes Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej nie wskazała jednak konkretnej daty, od kiedy będzie można złożyć wniosek o dofinansowanie i pożyczkę.

Jak się dowiedziała nieoficjalnie PAP konkretną datę startu programu ma przedstawić we wtorek podczas wizyty w Opocznie premier Mateusz Morawiecki.

Król wyjaśniła, że wnioski w ramach programu Czyste Powietrze będą przyjmowały wojewódzkie fundusze ochrony środowiska i gospodarki wodnej (WFOŚiGW). Dodała, że wymiana pieców i termomodernizacja będzie dotyczyła 3 mln budynków istniejących i do 1 mln domów nowobudowanych.

Program będzie realizowany przez 12 lat, z czego przez 10 lat będzie można składać wnioski. (PAP)

autor: Michał Boroń

mick/ wkr/ skr/