Węgierskie paszporty dołączają do najlepszych w Europie

13.09.2018, 12:27aktualizacja: 13.09.2018, 12:27

MONTREAL, 13 września 2018 r. /PRNewswire/ - Węgry znalazły się na liście państw z najlepszymi paszportami w Europie z wynikiem 163 punktów w kategorii ruchu bezwizowego, wyprzedzając Cypr, Maltę i Bułgarię.

Okres od stycznia 2018 r. przyniósł bardzo optymistyczne zmiany dla węgierskiego paszportu - udało się bowiem znieść wizy w Angoli, Australii, Azerbejdżanie, Beninie, Etiopii, Lesotho, Myanmie, Rwandzie, Uzbekistanie i Wietnamie. Mając zapewniony ruch bezwizowy w 163 państwach, zgodnie z rankingiem The Passport Index, Węgry znalazły się na IV miejscu w notowaniach paszportów w towarzystwie Szwajcarii, Zjednoczonego Królestwa, Belgii i Austrii.

W rankingu The Passport Index, prowadzonym przez Arton Capital, kanadyjską firmę udzielającą doradztwa finansowego, monitorowana jest w czasie rzeczywistym skuteczność paszportów na świecie.

„Są to bardzo korzystne zmiany dla wszystkich obecnych i przyszłych obywateli Węgier, dzięki którym zyskali oni większą mobilność i swobodę poruszania się po świecie” - mówił Armand Arton, założyciel i prezes Arton Capital.

Węgry są jednym z najstarszych państw w Europie, które szczyci się bogatym dziedzictwem kulturowym łączącym europejski szyk z historycznymi wpływami Związku Radzieckiego. Był to pierwszy kraj z bloku wschodniego, który otworzył swoje granice na Europę Zachodnią. Obecnie Węgry słyną na świecie z wyjątkowych targowisk rolno-spożywczych, niezliczonych źródeł termalnych, doskonałych sklepów i wyśmienitej kuchni. Naród ten, liczący prawie 10 mln mieszkańców i mający korzenie w starożytności, wreszcie odzyskał swoją pozycję na mapie jako wyjątkowe miejsce do życia i atrakcyjny kierunek turystyczny.

The Passport Index

Prowadzony przez firmę Arton Capital ranking The Passport Index to najbardziej miarodajny światowy ranking paszportów w czasie rzeczywistym. Korzystają z niego rządy państw na całym świecie w celu monitorowania i podnoszenia skuteczności swoich paszportów. The Passport Index to najbardziej uznane i zaufane źródło w tym zakresie - od czasu jego powstania odnotowało ponad 15 mln wejść. Stanowi ono również miejsce dla ludzi zainteresowanych fascynującym światem paszportów, dając im możliwość podziwiania różnych wzorów, porównywania paszportów, a nawet zyskania wiedzy, która pozwoli na osiągnięcie lepszego wyniku w kategorii swobody poruszania się po świecie.

Źródło: Arton Capital

Kontakt z mediami: