Podróżni mogą już korzystać z nowego dworca Poznań Garbary

19.09.2018, 21:04aktualizacja: 19.09.2018, 21:04

Od środy pasażerowie mogą korzystać z przebudowanego dworca Poznań Garbary. Poprzedni dworzec został wyburzony i zastąpiony nowym, większym obiektem.

Inwestycję zrealizowała firma A-Projekt. Koszt zadania wyniósł ok. 4 mln zł netto i został sfinansowany ze budżetu państwa i pieniędzy PKP S.A.

Wydział prasowy spółki PKP poinformował w środę, że w nowym budynku jest kasa biletowa Kolei Wielkopolskich i poczekalnia. Do dworca przeniesiono również toalety, które wcześniej znajdowały się w innym budynku. Cały obiekt został przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Na zewnątrz budynku, pod zabytkową wiatą, znalazła się dodatkowa przestrzeń dla podróżnych. Przy dworcu zbudowano też miejsca parkingowe i zamontowano wiatę rowerową.

Poznań Garbary jest pierwszym z trzynastu wielkopolskich dworców, odbudowanych w ramach Programu Inwestycji Dworcowych PKP S.A. Jak podała spółka "już wkrótce pasażerowie skorzystają również z odnowionego Dworca Zachodniego w Poznaniu".(PAP)

autor: Rafał Pogrzebny

rpo/ mark/