Polityka i społeczeństwo

PK: areszt dla podejrzanego za molestowanie małoletnich (komunikat)

26.09.2018, 10:44aktualizacja: 26.09.2018, 10:44

- PK informuje:

Prokuratura Rejonowa w Stargardzie prowadzi postępowanie przeciwko Michałowi Rz. podejrzanemu o molestowanie małoletnich poniżej 15 lat.

W trakcie postępowania Prokuratura Rejonowa w Stargardzie uzyskała informację, że dwie małoletnie dziewczynki poniżej 15 lat mogły być molestowane przez Michał Rz. Zawiadomienie w niniejszej sprawie złożyli rodzice małoletnich pokrzywdzonych, którzy przedłożyli wiarygodny materiał dowodowy. Na polecenie prokuratora Michał Rz. został zatrzymany.

W toku śledztwa prokurator przedstawił podejrzanemu Michałowi Rz. dwa zarzuty dopuszczenia się innej czynności seksualnej z małoletnimi poniżej 15 lat oraz doprowadzenia do wykonania innych czynności seksualnych. Sprawca dopuścił się zarzucanych mu czynów w okresie od 2016 do 2018 roku. Podejrzany przyznał się do popełnienia zarzucanych mu czynów i złożył w sprawie wyjaśnienia.

W ocenie Prokuratury zgromadzony w sprawie materiał dowodowy w dużym stopniu uprawdopodobnił popełnienie przez Michała Rz. zarzucanych mu czynów. Na wniosek prokuratora Sąd Rejonowy w Stargardzie zastosował wobec podejrzanego środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania na okres 3 miesięcy.Za czyny z artykułu 200 par. 1 kodeksu karnego grozi kara pozbawienia wolności do 12 lat.

kom/ agzi/ krap/

Data publikacji 26.09.2018, 10:44