Królowa Rania Al-Abdullah, Anne Hathaway i Winston Duke wzywają do podjęcia międzynarodowych działań w sprawie równości płci na szczycie HeForShe IMPACT

27.09.2018, 10:51aktualizacja: 27.09.2018, 10:51

Nowy Jork, 26 września 2018 r. /PRNewswire/ - Na marginesie 73 sesji Zgromadzenia Ogólnego ONZ jej wysokość królowa Rania Al-Abdullah z Jordańskiego Królestwa Haszymidzkiego, nagradzana aktorka i ambasador dobrej woli ONZ do spraw kobiet Anne Hathaway oraz aktor i działacz Winston Duke przyłączyli się do światowych przywódców, międzynarodowych dyrektorów wykonawczych, rektorów uniwersytetów i działaczy przy prezentacji przełomowych rozwiązań na rzecz uzyskania równości płci na świecie. Na szczególną uwagę zasługują trzy produkty zaprezentowane na szczycie przez HeForShe i opracowane na bazie działań najaktywniejszych działaczy kampanii.

- Udowodnione rozwiązanie prowadzące do parytetów wśród globalnych przywódców organizacji HeForShe: powstałe na kanwie działań aktywnej sieci PwC w ramach HeForShe IMPACT, której osiągnięcie to uzyskanie poziomu 47% kobiet w międzynarodowych zespołach przywódczych z poziomu 18% w zaledwie 15 miesięcy, rozwiązanie wytycza drogę dla innych organizacji.

- Raport na temat nowych rozwiązań w zakresie równości płci organizacji HeForShe, który opisuje 34 konkretne, nowe rozwiązania prowadzące do osiągnięcia równowagi płci. Rozwiązania są odpowiedzią na szeroki zakres problemów, w tym likwidację różnic w wynagrodzeniu, wyeliminowanie przemocy na tle płci i przemocy seksualnej oraz uzyskanie parytetów w całym społeczeństwie.

- Przewodnik po równości płci dla sprzymierzeńców wśród mężczyzn organizacji HeForShe, pierwszy tego typu przewodnik skupiający się na wskazówkach dotyczących zrozumienia emocji i zarządzania nimi, który został opracowany na bazie programu wdrażanego przez rząd Finlandii, jednego z pionierów HeForShe IMPACT, w ramach którego rekruci wojskowi zatrudniani są do zapobiegania przemocy przeciwko kobietom.

Z zadowoleniem przyjmując rozwiązania, Anne Hathaway skomentowała, że „dziś mężczyźni stojący obok mnie na scenie pojawili się tutaj, bo chcą rzucić duży kamień w szklany sufit".

Do najnowszych aktywistów kampanii HeForShe, których tożsamość została ogłoszona na szczycie należą: Lungisa Fuzile, główny dyrektor wykonawczy Standard Bank i sekretarz generalny Światowej Organizacji Ruchu Skautowego Ahmad Alhendawi.

W ramach przygotowań do wydarzenia kampania HeForShe wdrożyła inicjatywę #MorePowerfulTogether, w ramach której najważniejsze budynki na świecie zostały zachęcone do wyłączenia połowy świateł w celu zademonstrowania mocy traconej przez zbyt małą reprezentację kobiet. Szczyt podkreślił to przesłanie przez zgromadzenie pionierów z różnych dróg życia, co pozwoliło na zademonstrowanie, że faktycznie razem jesteśmy silniejsi.

W zamykającym szczyt wezwaniu do podjęcia działań Winston Duke skomentował, że „jako aktor zawsze słyszałem, że nie ma małych ról, a to stwierdzenie jest bardzo prawdziwe w świecie sprawiedliwości płci. Pytam każdego chłopca i mężczyznę słuchającego tej przemowy. Ja wspieram HeForShe, a Ty?".

Nagrania i zdjęcie: link.

Raport i produkty: link.

Kampania HeForShe to ruch solidarności na rzecz równości płci oddziału ONZ do spraw kobiet. Ruch ten przyspiesza realizację celów zrównoważonego rozwoju ONZ. W ramach kampanii mężczyźni stają po stronie kobiet jako pionierzy równości płci. Gospodarzem szczytu HeForShe IMPACT był sponsor tytularny BNP Paribas i sieć PwC.

Źródło: United Nations HeForShe

KONTAKT: