Polityka i społeczeństwo

CBA: korupcja przy przetargach na atrakcyjne nieruchomości w stolicy Małopolski (komunikat)

27.09.2018, 11:29aktualizacja: 27.09.2018, 11:29

- CBA informuje:

Delegatura CBA w Krakowie, pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Krakowie, prowadzi śledztwo dotyczące powoływania się na wpływy w m.in. administracji samorządowej oraz w Zarządzie Budynków Komunalnych (ZBK) w Krakowie i podejmowania się bezprawnego pośrednictwa w załatwianiu najmu lub kupna mieszkań i lokali użytkowych usytuowanych w atrakcyjnych częściach Krakowa, nieopodal rynku czy wzgórza wawelskiego.

Agenci krakowskiej delegatury CBA zatrzymali kolejne 3 osoby uwikłane w korupcyjny proceder związany z przetargami na najem i sprzedaż nieruchomości w Krakowie. Zatrzymane trzy osoby współdziałały w ukierunkowaniu przetargów na wynajem lokali mieszkalnych, obiecując korzyści majątkowe w zamian za pośrednictwo w korzystnym załatwieniu spraw ZBK. Wśród nich jest krakowski przedsiębiorca zajmujący się relokacją do stolicy Małopolski cudzoziemców zatrudnionych w międzynarodowych korporacjach. Za łapówkę chciał załatwić mieszkania na Krakowskim Kazimierzu i blisko Plant. Dwie pozostałe osoby współdziałały z nim.

Do pierwszych zatrzymań doszło w lutym br. Do tej pory zatrzymano 9 osób, w tym pośredników, przedsiębiorców wręczających wysokie korzyści majątkowe i wysokich rangą urzędników z krakowskiego magistratu: dyrektor z kierującą wydziałem zajmującym się zasobem mieszkaniowym miasta, kierownika referatu z wydziału skarbu urzędu, kierownika jednego z referatów w Zarządzie Budynków Komunalnych w Krakowie. Ustalenia śledczych CBA i prokuratury wskazują, że urzędniczki były kolejnym ogniwem łańcucha - przyjmowały łapówki i pomagały w uzyskaniu prawa do lokali użytkowych i mieszkań.

Do zdarzeń, które są obecnie przedmiotem śledztwa dochodziło w latach 2015-2017, a sprawa dotyczy co najmniej kilkunastu nieruchomości: mieszkań, lokali użytkowych i kamienic pochodzących z zasobów Gminy Miejskiej Krakowa. Agenci CBA zabezpieczyli dokumenty w krakowskim magistracie. Niewykluczone są dalsze zatrzymania w tej sprawie. Śledztwo jest rozwojowe i wielowątkowe.

Centralne Biuro Antykorupcyjne apeluje, aby osoby, które wręczyły korzyść majątkową lub osobistą Urzędnikom UM w Krakowie lub innym osobom w zamian za przyznanie lokali mieszkalnych lub użytkowych z pochodzących z zasobów Gminy Miejskiej Kraków, zgłaszały się do Delegatury CBA w Krakowie i skorzystały z klauzuli niekaralności wynikającej z art. 229 § 6 kodeksu karnego: ”Nie podlega karze sprawca przestępstwa /../, jeżeli korzyść majątkowa lub osobista albo ich obietnica zostały przyjęte przez osobę pełniącą funkcję publiczną, a sprawca zawiadomił o tym fakcie organ powołany do ścigania przestępstw i ujawnił wszystkie istotne okoliczności przestępstwa, zanim organ ten się o nim dowiedział”.

Warto podkreślić, że apel CBA już odniósł pozytywny skutek - są trzy pierwsze zgłoszenia osób korzystających z klauzuli niekaralności.

kom/ sno/ mmu/

Data publikacji 27.09.2018, 11:29