Polityka i społeczeństwo

MSZ: Wizyta ministra Czaputowicza w Londynie (komunikat)

14.10.2018, 20:52aktualizacja: 14.10.2018, 20:52

- MSZ informuje:

W niedzielę minister spraw zagranicznych Jacek Czaputowicz wziął udział w spotkaniu szefów dyplomacji Wielkiej Brytanii, Polski, Bułgarii, Chorwacji, Czech, Rumunii, Słowacji, Słowenii i Węgier. Spotkanie odbyło się na zaproszenie brytyjskiego ministra spraw zagranicznych Jeremy’ego Hunta.

Głównymi tematami rozmów były kluczowe aspekty polityki zagranicznej Unii Europejskiej w związku z brexitem oraz bezpieczeństwo globalne. W szczególności dyskusja koncentrowała się na kwestiach dotyczących polityki wobec Rosji, konfliktu na Ukrainie oraz Partnerstwa Wschodniego.

Ministrowie poruszyli także m.in. kwestię relacji transatlantyckich, wyrażając nadzieję na dalsze umacnianie Sojuszu oraz dostosowywanie NATO do nowych wyzwań bezpieczeństwa. Uczestnicy spotkania opowiedzieli się także za utrzymaniem bliskich relacji z Wielką Brytanią po brexicie w dziedzinie Wspólnej Polityki Zagranicznej i Bezpieczeństwa. Wyrazili nadzieję na utrzymanie porozumienia dotyczącego programu atomowego Iranu oraz zadeklarowali działania na rzecz przywrócenia zbieżności poglądów pomiędzy UE a USA w tej kwestii.

Przy okazji wizyty w Londynie minister Czaputowicz był także gościem podczas premiery spektaklu „Źródło” z udziałem aktorów Sceny Polskiej UK. Spektakl poetycko-muzyczny, oparty na twórczości Jacka Kaczmarskiego oraz poetów narodowych i poświęcony roli uchodźctwa polskiego w walce o niepodległość, został zorganizowany w sobotę w Polskim Ośrodku Społeczno-Kulturalnym (POSK) w ramach obchodów setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.

kub/ par/

Data publikacji 14.10.2018, 20:52