Polityka i społeczeństwo

BBN: Wizyta Szefa BBN w Izraelu (komunikat)

15.10.2018, 14:59aktualizacja: 15.10.2018, 14:59

- BBN informuje:

Szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego rozpoczął dziś dwudniową wizytę w Izraelu (15-16 października br.).Wizyta odbywa się na zaproszenie szefa Rady Bezpieczeństwa Narodowego, doradcy premiera Izraela ds. bezpieczeństwa narodowego Meira Ben-Szabbata.

Do rozmów dochodzi bezpośrednio po spotkaniu Prezydenta RP Andrzeja Dudy z premierem Izraela Benjaminem Netanjahu, które odbyło się 26 września br. w Nowym Jorku, na marginesie Zgromadzenia Ogólnego ONZ.

Tematem rozmów ministra Pawła Solocha w Izraelu będą relacje dwustronne, relacje transatlantyckie oraz sytuacja bezpieczeństwa na Bliskim Wschodzie, co szczególnie interesuje stronę polską, m.in. w związku z deklaracjami prezydenta Andrzeja Dudy o gotowości wznowienia zaangażowania Polski w misje pokojowe ONZ.

W trakcie wizyty szef BBN odbędzie także rozmowy w Ministerstwie Spraw Zagranicznych, Knesecie, a także odwiedzi Yad Vashem.

dma/ krap/

Data publikacji 15.10.2018, 14:59