Prezes PGNiG: jeżeli cena gazu pójdzie w górę, to niewiele

25.10.2018, 12:59aktualizacja: 25.10.2018, 12:59

Jeżeli cena gazu pójdzie w górę to niewiele, stabilność dostaw jest gwarantowana - powiedział w czwartek prezes PGNiG Piotr Woźniak pytany o możliwe podwyżki cen gazu związane ze zbliżającą się zimą oraz o stabilność dostaw.

Woźniak pytany był w TVP Info, czy w związku z dywersyfikacją dostaw gazu do Polski można teraz negocjować z Rosjanami cenę zakupu gazu.

"Nie będzie takiej potrzeby. Jest element w tych kontraktach gazowych taki, który się bardzo słabo wycenia. My go nazywamy ryzykiem głównym, czy przerwania dostaw bez powodu" - odpowiedział Woźniak. Wyjaśnił, że ze strony Gazpromu i Gazpromexportu, czyli rosyjskich dostawców, mieliśmy do czynienia z takimi przerwami. "Od 2004 r. doliczyliśmy się siedmiu przerw, które były kompletnie nieuzasadnione. Bo przyczyny przerwania dostaw nie leżały zupełnie po naszej stronie, tylko po stronie dostawcy. Nie możemy sobie na takie ryzyko pozwolić" - poinformował Woźniak.

Zaznaczył, że Polska ma bardzo dobrze rozwinięty przemysł, w gaz zaopatrywane jest 7,5 mln gospodarstw domowych. "Nie możemy sobie pozwalać na przerwy, które są podyktowane kaprysem albo polityczną motywacją" - podkreślił.

"Zbliża się zima. Czy cena gazu pójdzie w górę i czy będzie utrzymana stabilność dostaw?" - pytał prowadzący.

"Jeżeli pójdzie w górę to niewiele. Stabilność dostaw - tak. Jesteśmy za to odpowiedzialni i to - chciał nie chciał - musimy gwarantować, mamy to w statucie spółki. Natomiast co do ceny, to (...) muszę powiedzieć jedno: my się staramy być jak najbardziej konkurencyjnymi. Jeżeli dojdzie do wyroku Trybunału, który warunki dostaw sprowadzi z nieba na ziemię, czyli, krótko mówiąc, obniży cenę, to my też będziemy mieli pole do tego, żeby cenę obniżać" - zapewnił szef PGNiG. (PAP)

Autor: Marcin Musiał

mmu/ je/