MFW: wzrost PKB w Polsce będzie zwalniał, spadnie też deficyt i dług

30.10.2018, 20:07aktualizacja: 30.10.2018, 20:07

W perspektywie kilku lat wzrost gospodarczy Polski zwolni, spadnie deficyt i dług - ocenia Międzynarodowy Fundusz Walutowy. MFW ocenił, że dynamika PKB Polski w 2018 r. wyniesie prawdopodobnie ok. 4,5 proc.

W opublikowanym we wtorek raporcie na temat Polski MFW ocenił, że dynamika PKB Polski w 2018 r. wyniesie prawdopodobnie ok. 4,5 proc. "Wydaje się, że ożywienie gospodarcze w Polsce osiągnęło już swój szczyt, można się spodziewać, że dynamika PKB będzie spowalniać do bardziej możliwego do utrzymania poziomu (...) W 2019 r. tempo wzrostu gospodarczego wyhamuje do wciąż mocnego 3,5 proc. w związku ze spowolnieniem w handlu zagranicznym" - stwierdza raport.

W ocenie MFW, w dłuższej perspektywie, wzrost prawdopodobnie spadnie do poziomu 2,75 proc. w 2023 r., a główne czynniki to braki siły roboczej, przyhamowane inwestycje prywatne oraz ograniczony wzrost produktywności. W raporcie misji MFW do Polski napisano, że Polska gospodarka w ciągu ostatnich lat pozostawała silna, a wzrost PKB został podtrzymany na wysokim poziomie, sprzyjając konwergencji dochodów. Bezrobocie spadło do historycznie niskiego poziomu, co wraz z wyższymi wydatkami socjalnymi zmniejszyło nierówność dochodów i zasięg biedy - oceniono.

"Spodziewamy się, że deficyt sektora instytucji rządowych i samorządowych osiągnie rekordowe minimum 0,3 proc. PKB w tym roku, a deficyt strukturalny spadnie do 1,25 proc. PKB. Prognozuje się, że dług publiczny spadnie poniżej 50 proc. PKB (...)" - napisano w raporcie MFW poświęconym Polsce.(PAP)

wkr/ je/

Data publikacji 30.10.2018, 20:07