IKO przejmuje Roof Tile Group

02.11.2018, 14:12aktualizacja: 02.11.2018, 14:12

IKO przejmuje Roof Tile Group
Dzięki tej transakcji czołowy gracz na rynku poszerzy swoje wpływy w branży blachodachówek.

TORONTO, 1 listopada 2018 r. /PRNewswire/ - Spółka IKO Industries Ltd. poinformowała, że sfinalizowała transakcję, w ramach której przejmie działalność nowozelandzkiej grupy producenckiej Roof Tile Group oraz firmę budowlaną Fletcher Building.

Roof Tile Group zajmuje się produkcją blachodachówek, które są sprzedawane i rozprowadzane na całym świecie pod szeregiem marek, w tym m.in. Decra i Gerard. Transakcja dotycząca przejęcia RTG została sfinalizowana w dniu wczorajszym w Auckland. Dzięki niej zasięg działalności produkcyjnej i operacyjnej IKO poszerzy się o zakłady produkcyjne w Nowej Zelandii, Malezji, Stanach Zjednoczonych i na Węgrzech, a zespół spółki powiększy się o przeszło 500 pracowników.

„Z przyjemnością witamy RTG i jej pracowników w gronie IKO - stwierdził Hartley Koschitzky, jeden z prezesów IKO. - Omawiana transakcja wpisuje się w realizację naszej globalnej strategii rozwoju i stanowi idealną okazję do rozszerzenia naszej działalności w branży blachodachówek poza naszą współpracę z Metrotile NV, szczególnie na rynku północnoamerykańskim. Bardzo się cieszymy z możliwości rozwijania działalności RTG i czerpania z wiedzy i doświadczenia nowych członków zespołu w zakresie funkcjonowania branży blachodachówek”.

Spółka IKO nie ujawniła finansowych warunków transakcji. Podała tylko, że RTG będzie w najbliższym czasie prowadzić swoją działalność bez zmian, natomiast IKO skupi się na wdrażaniu nowych pracowników i zapoznawaniu się z działalnością RTG.

IKO

IKO to światowy lider w branży pokryć dachowych oraz rozwiązań impregnacyjnych i izolacyjnych przeznaczonych do zastosowań mieszkaniowych i komercyjnych. Jako zintegrowana pionowo spółka, IKO posiada ponad 30 zakładów produkcyjnych w Ameryce Północnej i Europie. Spółka powstała w 1951 roku i jest firmą rodzinną.

Copyright ©2018 IKO. Wszystkie prawa zastrzeżone.

Źródło: IKO Industries

Kontakt z mediami i specjalistyczne doradztwo: http://www.iko.com.

Profile spółki: LinkedInPinterest  | HouzzYoutubeSlideShare

Derek Fee, menedżer ds. komunikacji korporacyjnej, Grupa IKO, +44-416-780-5898, e-mail: derek.fee@iko.com

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 02.11.2018, 14:12