Darling Ingredients Inc. ogłasza nabycie specjalistycznego zakładu przetwórstwa tłuszczy spożywczych

08.11.2018, 10:03aktualizacja: 08.11.2018, 10:03

IRVING, Teksas, 7 listopada 2018 /PRNewswire/ - Darling Ingredients Inc. (NYSE: DAR) ogłosiła dzisiaj, że nabyła udziały firmy PPH Conto Sp. z o.o., zakładu przetwórstwa spożywczego tłuszczu zwierzęcego w Lubieniu Kujawskim w Polsce.

„Polska jest jednym z najszybciej rozwijających się obszarów produkcji wyrobów mięsnych w Europie;" powiedział Randall C. Stuewe, prezes i dyrektor generalny Darling Ingredients. „Nabycie firmy Conto daje nam możliwość umocnienia naszej obecnej pozycji na tym ważnym obszarze wzrostu i powiększenia naszego asortymentu produkcji o wysokiej jakości tłuszcze spożywcze. A to umożliwi nam poszerzenie zakresu naszych usług nie tylko w Polsce, ale w całej Europie, zarówno dla naszych klientów jak również dla naszych dostawców” - podsumował Stuewe.

Darling Ingredients Inc.

Darling Ingredients Inc. jest globalną firmą rozwijającą i produkującą zrównoważone naturalne składniki z jadalnych i niejadalnych biologicznych substancji spożywczych, tworzącą szeroką gamę składników i specjalistycznych rozwiązań dla klientów w przemysłach: farmaceutycznym, odżywek, żywności, karmy dla zwierząt domowych, paszy, w przemyśle paliwowym, bioenergetycznym i nawozów sztucznych. Działając na pięciu kontynentach Firma zbiera i przetwarza wszystkie rodzaje produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w użytkowe i specjalistyczne składniki, takie jak: żelatyna, tłuszcze jadalne, tłuszcze paszowe, białka i mączki zwierzęce, plazma, składniki karm dla zwierząt domowych, nawozy organiczne, zużyty olej jadalny, materiały paliwowe, zielona energia, naturalne osłonki do kiełbas i skóry. Firma odzyskuje również i przetwarza oleje z recyklingu (zużyty olej kuchenny i tłuszcze zwierzęce) na wartościowe składniki paszy i paliwa, a także zbiera i przetwarza resztki wyrobów piekarniczych na składniki pasz. Ponadto Firma oferuje usługi środowiskowe, takie jak odbiór i usuwanie tłuszczy z separatorów w przedsiębiorstwach gastronomicznych i usuwanie odpadów stałych z oczyszczalni ścieków w przemysłowych zakładach przetwórstwa spożywczego. Firma sprzedaje swoje produkty w kraju i na rynku międzynarodowym i działa w trzech segmentach przemysłowych: Składniki pasz, Składniki żywności oraz Składniki paliw. Dodatkowe informacje można znaleźć na stronie internetowej Firmy pod http://www.darlingii.com.

Oświadczenie o przestrzeganiu zasad programu Safe Harbor

Niniejszy komunikat prasowy zawiera oświadczenia prognozujące, dotyczące możliwości rozwoju Darling Ingredients oraz przewidywane wyniki działań. Proszę mieć na uwadze to, że informacje prognozujące są narażone na różne ryzyka i niepewności i rzeczywiste wyniki mogą różnić się materialnie od projektowanych. Wiele tych zagrożeń i niepewności opisano w sprawozdaniu rocznym firmy Darling na formularzu 10-K dotyczącym roku kończącego się 30 grudnia 2017 oraz w innych naszych aktach w SEC (Amerykańska Komisja Papierów Wartościowych i Giełd). Oświadczenia prognozujące w tym komunikacie prasowym są oparte na naszych aktualnych oczekiwaniach i przekonaniach i nie będziemy aktualizowali żadnego z oświadczeń prognozujących podanych w tym komunikacie prasowym ani gdzie indziej.

Źródło: Darling Ingredients Inc.

KONTAKT:

Melissa A. Gaither, VP Investor Relations