Nowe muzem w Wiedniu - Dom Historii Austrii

08.11.2018, 10:56aktualizacja: 08.11.2018, 10:56

Widok na wystawę © Haus der Geschichte Österreich 2018
W tym roku nie tylko Polska świętuje swoje 100-lecie, Austria obchodzi 100-lecie powstania Republiki Austriackiej. Z tej okazji na wiedeńskim Heldenplatz zostanie otwarte nowe muzeum, Dom Historii Austrii (Haus der Geschichte Österreich), które zaprezentuje burzliwe dzieje Austrii od 1918 roku.

Dokładnie 100 lat po ogłoszeniu Republiki Austriackiej powstał w Wiedniu Dom Historii Austrii. Na łącznej powierzchni 1 800 m2 przedstawiono dzieje Austrii od Monarchii Habsburgów poprzez Pierwszą Republikę, aneksję przez Trzecią Rzeszę, powstanie Drugiej Republiki, aż po czasy dzisiejsze. Nowe muzeum mieści się w Neue Burg na placu Heldenplatz.

Wystawa, której otwarcie zaplanowano na 10 listopada nosi tytuł „Wymarsz w nieznane - Austria od 1918 r.” i prezentuje pełne sprzeczności stulecie z uwzględnieniem kilku kluczowych momentów: lata powstania republiki od 1918 r. do 1921 r., czasy terroru nazistowskiego, pojawienie się i kształtowanie świadomości austriackiej, a także cud gospodarczy po II wojnie światowej. Do przedstawienia wszystkich tych tematów wykorzystano nowoczesne techniki prezentacyjne. Wśród wielu wartościowych eksponatów warto wymienić m.in. ławę rządową z dużej sali posiedzeń parlamentu, czy draperię loży pozyskaną również z parlamentu w 2017 r. Zabytkowy eksponat zaprojektowany przez architekta Theophila Hansena zdobił lożę dla cesarza Franciszka Józefa w budynku rządowym.

Dom Historii Austrii w założeniu ma stanowić swoiste forum do dyskusji, a także zmuszać do refleksji nad zmiennymi dziejami historii Austrii w kontekście europejskim i międzynarodowym. To próba odpowiedzi na pytanie, kim byli, kim są i kim będą Austriacy. Założeniem muzeum jest nie tylko pokazanie historii sprzed lat, ale przede wszystkim zachęcenie do wglądu w przyszłość i zastanowienia się, jaki wpływ ma przeszłość na naszą teraźniejszość i przyszłość.

Dom Historii Austrii - Haus der Geschichte Österreich

Otwarcie muzeum 10 listopada 2018