14,4 tys. zaginionych w Polsce w okresie styczeń–wrzesień 2018. Zaginieni to głównie mężczyźni

09.11.2018, 11:52aktualizacja: 09.11.2018, 11:52

„Zamieć”
Nowa książka „Zamieć” Adama Cioczka portretuje losy zaginionych i ich bliskich.

Liczba zaginionych w Polsce od kilku lat utrzymuje się na wysokim poziomie, rocznie sięga ok. 19-20 tys. osób. Według najnowszych danych Komendy Głównej Policji w okresie trzech kwartałów 2018 roku liczba zaginięć wyniosła 14 393 (wobec 15 197 osób w tym samym okresie 2017 r.), co oznacza niewielki, 5% spadek rok do roku. W całym 2017 roku zaginęło 19 563 osób.

„Najwięcej zaginięć od lat odnotowują województwa: mazowieckie i śląskie. Dominującą grupą zaginionych są mężczyźni. Wśród wszystkich zaginionych najliczniejszą grupą są osoby, które dobrowolnie zrywają kontakty z najbliższymi” - mówi Adam Cioczek, autor powieści „Zamieć” o zaginionych, która ukaże się w księgarniach 14 listopada 2018 r. (pod patronatem Fundacji Itaka, wydawnictwo Sonia Draga). Książka polecana jest przez Andrzeja Seweryna i Artura Żmijewskiego.

„Zaginięcia najczęściej kojarzą nam się ze sprawami kryminalnymi, jednak w rzeczywistości najwięcej zaginionych stanowią osoby, których zniknięcie nie jest związane z zagrożeniem życia. Są to często ludzie, którzy chcą zerwać kontakt z rodziną, bliskimi np. w wyniku nieporozumień, rozczarowań swoim dotychczasowych życiem, długów, których nie mogą spłacić. Liczną część tych zgłoszeń stanowią tzw. zaginięcia zagraniczne osób wyjeżdżających do pracy, którym się nie powiodło i z tego powodu zerwali kontakt z rodziną. W powieści „Zamieć” odsłaniam losy trzech osób, które zniknęły bez śladu i przybliżam przeżycia ich bliskich” - mówi Adam Cioczek, autor nowej książki „Zamieć”, scenarzysta.

Według danych Fundacji Itaka - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych ok. 1/4 zgłoszeń to zaginięcia zagraniczne. Statystyki Fundacji pokazują, że zaginieni to głównie mężczyźni, sytuacja zmienia się jedynie w kwestiach związanych z ucieczkami nieletnich. Ucieka więcej dziewcząt niż chłopców.

Książka „Zamieć”

Książka Adama Cioczka to psychologiczna powieść z kryminalną akcją. Powieść - polecana przez Andrzeja Seweryna i Artura Żmijewskiego - odsłania losy trzech osób, które nagle znikają bez śladu, lecz łączy jest wspólna nić. Autor stara się rozszyfrować powody zniknięcia zaginionych i portretuje losy ich bliskich:

Piotr wraz z policją i jasnowidzem poszukuje syna-studenta, który nie wrócił z nocnej imprezy. Po dwudziestu latach małżeństwa Basia tropi życie męża, odkrywając czyny i postawy, których przed jego zniknięciem nie podejrzewała. Janek, wnuk słynnego alpinisty, który na kilka dni przed maturą znika z domu.

Książka oparta jest m.in. na autentycznych relacjach przedstawicieli Fundacji Itaka, organizacji, która od lat poszukuje zaginionych i pomaga ich bliskim.

Adam Cioczek – autor powieści „Zamieć” jest scenarzystą m.in. serialu „Ojciec Mateusz”. Pracował także przy scenariuszach do seriali np. „Samo życie”, „Pierwsza miłość” czy „Malanowski i partnerzy”. Ukończył studia scenariopisarskie w Warszawskiej Szkole Filmowej. Jest także absolwentem Filozofii na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. W 2014 roku ukazała się jego debiutancka powieść kryminalna „Koniec Gry”.

Dodatkowych informacji udzielają:

Beata Cioczek, M+G