Polityka i społeczeństwo

Szkoły niepubliczne w Polsce - dwa razy więcej uczniów niż kilka lat temu. Our Kids publikuje raport o szkołach prywatnych i trendach w edukacji

09.11.2018, 11:40aktualizacja: 09.11.2018, 11:40

Szkoły publiczne a prywatne

Liceum sztuk medialnych, szkoła bez dzwonka, przedszkole leśne lub z językiem chińskim? Znajdziecie wszystkie te programy w bogatej ofercie szkół niepublicznych w Polsce. Nie dziwi zatem, że od kilku lat sektor prywatnej edukacji przeżywa prawdziwy boom - liczba uczniów w tych placówkach podwoiła się z 2% do 4% i wciąż się zwiększa. Zaś rok szkolny 2017-2018 to dynamiczny wzrost liczby niepublicznych szkół podstawowych o 296 nowych placówek. By zapisać się do szkół międzynarodowych czeka się rok lub dłużej w kolejce, a prywatne przedszkola pojawiają się jak grzyby po deszczu. I radzą sobie świetnie.

Dlaczego tak się dzieje? Wpływ na to mają zarówno wzrost średnich zarobków naszych rodaków, jak i zmiana postrzegania edukacji prywatnej, o której mówi jeden z dyrektorów prywatnej szkoły w Krakowie: „W Polsce zmienił się sposób myślenia o prywatnej edukacji. Są to szkoły dla ucznia pewnego siebie, nieszablonowego, młodego obywatela świata, chcącego być uczestnikiem międzynarodowej społeczności. To szkoły prywatne uatrakcyjniły swoje programy, profile, siatki godzin i zajęcia dodatkowe według trendów światowych”.

Our Kids na podstawie danych z MEN oraz innych instytucji, opracowało roczny raport o stanie edukacji niepublicznej w Polsce i trendach edukacyjnych na świecie. Oprócz statystyk, wyników testów szkolnych i grafik przedstawiających zachowania społeczne, znajdą Państwo w raporcie również wypowiedzi samych szkół oraz specjalistów od edukacji.

Zachęcamy do lektury oraz korzystania z danych zawartych w raporcie.

Mogą Państwo już teraz otrzymać raport pod linkiem: http://www.ourkids.net/pl/raport-o-szkolnictwie.php lub dokument w PDF pisząc na adres e-mail: anna@ourkidsmedia.com

Our Kids to grupa medialna działająca w Kanadzie od 1997 roku. Obecnie pojawia się w Polsce z przewodnikiem po szkołach niepublicznych. Jest on dostępny dla rodziców na stronie: http://ourkids.net/pl, odwiedza go miesięcznie ponad 30 000 użytkowników. W styczniu 2019 ukaże się również drukowany katalog z profilami szkół i przedszkoli niepublicznych oraz artykułami o edukacji.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 09.11.2018, 11:40