GRUPA ŻYWIEC SA (16/2018) Zawarcie umowy dotyczącej nabycia 100% udziałów w Browarze Namysłów Sp. z o.o.

13.11.2018, 10:39aktualizacja: 13.11.2018, 10:39

Raport bieżący 16/2018

Zarząd spółki Grupa Żywiec S.A. z siedzibą w Żywcu ("Emitent") informuje, iż w dniu 12 listopada 2018 r., pomiędzy Emitentem, a Chicago Poland Investment Group, LLC ("Sprzedający") została zawarta umowa sprzedaży udziałów ("Umowa Sprzedaży"), dotycząca nabycia przez Emitenta od Sprzedającego 100% udziałów ("Udziały") w kapitale zakładowym spółki Browar Namysłów Sp. z o.o. (‘'Transakcja'').

Cena podstawowa Transakcji została ustalona na kwotę 500 mln zł, która będzie podlegała korekcie o nakłady kapitałowe, faktyczny dług netto oraz kapitał obrotowy, wyliczone po zamknięciu Transakcji i nabyciu własności Udziałów a także przy uwzględnieniu ostatecznego wyniku finansowego Spółki. Transakcja zostanie w całości sfinansowana ze środków zewnętrznych.

Zamknięcie Transakcji i nabycie własności Udziałów uzależnione jest w szczególności od spełnienia się warunku zawieszającego uzgodnionego w Umowie Sprzedaży, polegającego na uzyskaniu przez Emitenta zgody Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów na przedmiotową koncentrację. Informacja o ziszczeniu się warunku zawieszającego zostanie podana w formie raportu bieżącego do dnia 31 lipca 2019 r.

Browar Namysłów Sp. z o.o. to regionalna firma piwowarska warząca swoje piwa w browarach w Namysłowie i Braniewie w ilości około 1,7 mln hl piwa rocznie. Do głównych marek Browaru Namysłów Sp. z o.o. zalicza się Namysłów, Braniewo, Zamkowe oraz Kuflowe, które należą do najszybciej rosnących na rynku piwa segmentów specjalności i piw regionalnych. Grupa Żywiec i Browar Namysłów uzupełniają się biznesowo, co umożliwi Emitentowi lepsze wykorzystanie trendów konsumenckich, oraz poprawę konkurencyjności, co konsekwencji powinno wpłynąć na wzrost przychodów Emitenta. Z uwagi na wartość transakcji oraz jej wpływ na potencjalne przychody, Zarząd Grupy Żywiec S.A. uznał zawarcie Umowy Sprzedaży za informacje poufną.

Podstawa prawna: art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz