Urumqi Air przyjmie dostawę pięciu samolotów ARJ21-700 od COMAC przed końcem roku 2019

13.11.2018, 14:38aktualizacja: 13.11.2018, 14:38

ZHUHAI, Chiny, 13 listopada 2018 r. /PRNewswire/ - Dnia 6 listopada 2018 r. czasu lokalnego na 12. Chińskiej Międzynarodowej Wystawie Lotnictwa i Przestrzeni Lotniczej (Airshow China) linie Urumqi Air podpisały umowę z firmą Commercial Aircraft Corporation of China Ltd (COMAC) na przyjęcie dostawy dwóch samolotów ARJ21-700 od COMAC przed końcem tego roku z planami na kolejne trzy modele ARJ21-700 w roku 2019.

Na targach Farnborough International Airshow, które odbyły się w lipcu 2018 r. firma HNA Group podpisała list intencyjny w sprawie zakupu 20 samolotów ARJ21 od COMAC, którymi zarządzać będzie spółka podległa HNA Group Urumqi Air. „Zakup nowego modelu ma być nowym bodźcem dla Urumqi Air i wspomóc linie w rozbudowie regionalnej sieci tras” - skomentował przewodniczący linii Urumqi Air Han Luhai.

Wyróżniając się bardzo dobrą wydajnością w bardzo niskich temperaturach i na dużych wysokościach model ARJ21 umożliwia starty i lądowania w trudniejszych warunkach panujących na lotniskach w środkowej i zachodniej części Chin, a także pozwala na nawigację wzdłuż skomplikowanych tras powietrznych w tych regionach. Ponadto samoloty te są lepiej wyposażone w zakresie potrzeb operacyjnych linii Urumqi Air w regionie autonomicznym Xinjiang Uygur.

Źródło: Urumqi Air

Data publikacji 13.11.2018, 14:38