Alfa Romeo Giulia zwyciężyła w dwóch kategoriach konkursu „sport auto AWARD 2018”

13.11.2018, 15:04aktualizacja: 13.11.2018, 15:04

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio wygrywa "sport auto Award" (2)
Czytelnicy niemieckiego magazynu motoryzacyjnego, od zawsze zwracający szczególną uwagę na osiągi samochodów, wybrali Alfę Romeo Giulia Quadrifoglio najlepszym autem w kategorii „Importowane seryjne modele sedan/kombi do 100 000 Euro”. Alfa Romeo Giulia Veloce zwyciężyła natomiast w kategorii „Importowane seryjne modele sedan/kombi do 50 000 Euro". Oba modele zdobyły także trzecie miejsce w odnośnej klasyfikacji ogólnej, wyprzedzając najważniejszych niemieckich konkurentów.

Raz w roku, renomowany niemiecki magazyn motoryzacyjny „Sport Auto" zadaje pytanie swoim czytelnikom, którzy od zawsze zwracają uwagę na osiągi samochodów, o ich ulubione modele. Dlatego wyniki konkursu „sport auto AWARD" koncentrującego się przede wszystkim na charakterystykach dynamicznych każdego z konkurentów, są powszechnie uznawane za punkt odniesienia dla producentów samochodów sportowych.

Po raz drugi z rzędu, Alfa Romeo Giulia uzyskała świetne wyniki. Podobnie jak w roku 2017, topowy model gamy, Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, napędzany silnikiem benzynowym BiTurbo 2,9 V6 o mocy 375 kW (510 KM), zwyciężył w kategorii „Importowane seryjne modele sedan/kombi do 100 000 euro". Alfa Romeo Giulia Veloce z silnikiem benzynowym 2.0 o mocy 206 kW (280 KM) została uznana przez czytelników niemieckiego magazynu za najlepsze auto sportowe w kategorii „Importowane seryjne modele sedan/kombi do 50 000 Euro".

Oba modele Alfa Romeo Giulia rywalizowały także w klasyfikacji ogólnej w swoich kategoriach, walcząc z silnymi niemieckimi konkurentami. Raz jeszcze czytelnicy „Sport Auto" wykazali się dobrym gustem, preferując włoski design, styl i osiągi Made in Italy. Przyznali Alfie Romeo Giulia Quadrifoglio trzecie miejsce w klasyfikacji generalnej w kategorii „Seryjne modele sedan/kombi do 100 000 euro, a Alfa Romeo Giulia Veloce osiągnęła również mocne trzecie miejsce w ogólnej kategorii „Seryjne modele sedan/kombi do 50 000 Euro".

„Jesteśmy dumni, że Alfa Romeo Giulia zwyciężyła po raz drugi z rzędu w dwóch kategoriach modeli importowanych konkursu +sport auto AWARD+” - powiedziała Rebecca Reinermann, dyrektor marketingu Alfa Romeo i Jeep, podczas uroczystości wręczenia nagród w Stuttgarcie. „Kolejny doskonały wynik to zdobycie dwóch trzecich miejsc w klasyfikacji ogólnej, walcząc przeciwko silnej niemieckiej konkurencji. Będziemy dalej kontynuować nasze wysiłki, by fascynować czytelników +Sport Auto+ i nie tylko, naszymi samochodami Alfa Romeo wyróżniającymi się niezwykłymi osiągami”.

To już 26. edycja konkursu „sport auto AWARD”, corocznej imprezy organizowanej przez jeden z najlepszych niemieckich magazynów motoryzacyjnych. W sumie 238 modeli samochodów sportowych rywalizowało w 25 kategoriach, 15 z nich w dodatkowej kategorii dla modeli importowanych. Wyniki konkursu wskazują, że wśród ponad 11 000 czytelników, którzy oddali swoje głosy, jest wielu fanów marki Alfa Romeo.

Więcej informacji na stronie: www.sportauto.de/sportautoaward

Data publikacji 13.11.2018, 15:04
Źródło informacji FCA Polska