Deloitte: polska rodzina wyda na święta ok. 1,1 tys. zł

21.11.2018, 16:37aktualizacja: 21.11.2018, 16:37

W tym roku na bożonarodzeniowe prezenty czy żywność zamierzamy przeznaczyć średnio ponad 1,1 tys. zł, czyli o 6 proc. więcej niż rok temu - wynika z badania firmy doradczej Deloitte. To najwyższy wzrost spośród analizowanych krajów.

Polacy deklarują, że na bożonarodzeniowe prezenty, żywność oraz spotkania z najbliższymi przeznaczą w tym roku średnio 1 168 zł (272 euro). To więcej niż w 2017 r., gdy wydaliśmy 1 104 zł (257 euro). "Ten sześcioprocentowy wzrost jest najwyższym w analizowanych przez nas krajach" - twierdzi, cytowany w komunikacie, Wojciech Górniak z Deloitte. Dodaje, że podobny wynik zanotowała Rosja, a największym budżetem na świąteczne wydatki dysponują Brytyjczycy (587 euro) i Hiszpanie (495 euro). Średnia dla wszystkich ankietowanych państw wyniosła 377,4 euro.

Polacy deklarują, że w tym roku na prezenty przeznaczą nieco więcej niż na żywność. Pierwsza kategoria pochłonie 45 proc. (532 zł) bożonarodzeniowego budżetu, druga - 44 proc. (511 zł), natomiast na spotkania towarzyskie planują przeznaczyć 11 proc. (125 zł).

Z badań Deloitte wynika, że Polacy, w porównaniu z obywatelami innych badanych krajów, są najbardziej skłonni przekroczyć założony na wydatki świąteczny budżet. 53 proc. badanych przyznało, że w 2017 roku wydało o ponad 200 zł. "Dużą dyscypliną w zarządzaniu świątecznym budżetem wykazali się Austriacy, Rosjanie i Brytyjczycy" - podkreślono.

Według badania Polacy - już drugi rok z rzędu - pozytywnie oceniają obecną sytuację gospodarczą. "Są pod tym względem największymi optymistami w Europie. Aż 34 proc. z nich uważa obecny stan gospodarki za zadowalający, podczas gdy średnia dla wszystkich analizowanych krajów wynosi 23 proc. Pod tym względem dorównują nam tylko Portugalczycy (32 proc.)" - czytamy. (PAP)

autor: Magdalena Jarco

maja/ ewes/