Szczerski: stulecie odzyskania niepodległości zjednoczyło Polaków

23.11.2018, 10:51aktualizacja: 23.11.2018, 10:51

Stulecie odzyskania niepodległości, zgodnie z założeniami prezydenta, zjednoczyło Polaków i łączyło się z dużym wspólnotowym zaangażowaniem - uważa szef gabinetu prezydenta Krzysztof Szczerski; powołał się na wyniki badań opublikowanych przez Narodowe Centrum Kultury.

Szczerski na swoim profilu na Twitterze zamieścił link do strony internetowej Narodowego Centrum Kultury, która opublikowała wyniki badań zrealizowanych przez firmę Kantar Public. Wynika z nich, że 75 proc. osób zadeklarowało, że tegoroczna, setna rocznica odzyskania niepodległości była dla nich wyjątkowym dniem. To wzrost o 13 proc. w stosunku do poprzedniego roku. Z badania wynika, że obchody stulecia odzyskania niepodległości wzmocniły poczucie wspólnoty. Blisko trzy czwarte Polaków (72 proc.) wskazało, że obchody bardziej łączą niż dzielą. Przeciwnego zdania było 16 proc., a 12 proc. nie miało zdania.

Komentując wyniki badań Szczerski napisał: "Stulecie odzyskania Niepodległości, zgodnie z założeniami Prezydenta, zjednoczyło Polaków i łączyło się z dużym wspólnotowym zaangażowaniem".

Według deklaracji respondentów biorących udział w badaniu opublikowanym przez NCK 27 proc. z nich uczestniczyło w wydarzeniach zbiorowych upamiętniających 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości. NCK przypomina, że w badaniu z listopada 2017 r. 16 proc. badanych zadeklarowało, że uczestniczyło w ciągu ostatnich 12 miesięcy w obchodach świąt państwowych i narodowych.

Polakom zadano również pytanie, czy ważne jest dzisiaj, aby być patriotą. 89 proc. uważa to za ważne, to wzrost o 17 proc. w porównaniu z badaniami z 2016 r., gdzie NCK zadało również to pytanie.

58 proc. osób przyznało, że 11 listopada odczuwało szczególne emocje - najczęściej dumę (26 proc.), radość (24 proc.), wzruszenie (16 proc.), szczęście (8 proc.), zadowolenie (6 proc.).

Z badań wynika również, że 98 proc. respondentów prawidłowo wskazało, że 11 listopada było obchodzone Święto Niepodległości, a 95 proc. - którą rocznicę odzyskania niepodległości obchodziliśmy w tym roku.

Badanie zostało zrealizowane przez firmę Kantar Public w dniach 13-15 listopada na próbie 1000 mieszkańców Polski w wieku 15+ metodą CATI (wspomagany komputerowo wywiad telefoniczny). Próba była reprezentatywna (kontrolowana ze względu na płeć, wiek, wielkość miejscowości zamieszkania). Przeprowadzenie sondażu tuż po Święcie Niepodległości pozwoliło na szczegółowe odtworzenie przez respondentów wydarzeń i emocji związanych z tym dniem. (PAP)

autor: Grzegorz Bruszewski

gb/ pad/