Polityka i społeczeństwo

MON: cenne dokumenty Pałacu Saskiego ułatwią odbudowę (komunikat)

30.11.2018, 13:45aktualizacja: 30.11.2018, 13:45

- MON informuje:

- Przed II wojną światową Pałac Saski był siedzibą Sztabu Generalnego Wojska Polskiego. W MON zachowały się dokumenty jego przebudowy. Ta dokumentacja sporządzona w roku 1923, potem aktualizowana, stanowić będzie podstawę do przygotowania projektu odbudowy Pałacu Saskiego – powiedział Mariusz Błaszczak minister obrony narodowej w Wojskowym Biurze Historycznym w Warszawie.

Szef MON wziął udział 30 listopada br. w uroczystości przekazania do Kancelarii Prezydenta RP archiwalnej dokumentacji pozwalającej na wierne odtworzenie Pałacu Saskiego.

Minister Mariusz Błaszczak w obecności marszałka senatu Stanisława Karczewskiego oraz wiceminister kultury Magdaleny Gawin podpisał akt przekazania materiałów archiwalnych - planów architektonicznych, rysunków technicznych, fotografii i innych dokumentów zgromadzonych w Wojskowym Biurze Historycznym, prezydentowi Andrzejowi Dudzie, który zainicjował odbudowę Pałacu Saskiego w Warszawie. Akt z rąk ministra obrony odebrał Wojciech Kolarski podsekretarz stanu w Kancelarii Prezydenta RP.

- Po raz pierwszy na temat odbudowy Pałacu Saskiego mówił świętej pamięci Prezydent Lech Kaczyński, kiedy był prezydentem Warszawy. Do tego projektu powrócił Prezydent Rzeczypospolitej Andrzej Duda i 11 listopada na placu Marszałka Józefa Piłsudskiego przy Grobie Nieznanego Żołnierza podniósł sprawę odbudowy Pałacu Saskiego – przypomniał minister Błaszczak. - To rzeczywiście bardzo ważna idea, szczególnie w roku 100-lecia odzyskania niepodległości, w ten sposób tworzymy most łączący współczesną Polskę z Polską, która 100 lat temu odzyskała niepodległość. Bardzo cieszę się z tego, że również ministerstwo obrony narodowej może mieć udział w tym projekcie, który buduje naszą tożsamość narodową, który odwołuje się do naszej chlubnej historii.

Minister Wojciech Kolarski zapewnił, że przekazana dokumentacja zostanie wykorzystana podczas prac zmierzających do odbudowy pałacu:

- Bardzo dziękuję za to, że Ministerstwo Obrony Narodowej włączyło się w to przedsięwzięcie, bardzo dziękuję, że dzisiaj wszyscy możemy zobaczyć dokumenty dotychczas nieznane, które z całą pewnością pomogą w przygotowaniu projektów i realizacji tego wielkiego przedsięwzięciu. 12 grudnia w południe na posiedzeniu Komitetu Narodowych Obchodów 100-lecia Niepodległości, te dokumenty zostaną raz jeszcze zaprezentowane i wtedy będzie również mieć miejsce dyskusja podsumowująca dotychczasowe prace toczące się w sprawie odbudowy Pałacu Saskiego.

kom/ sno/

Data publikacji 30.11.2018, 13:45