Polityka i społeczeństwo

PK: Zatrzymania w śledztwach dotyczących działalności zorganizowanych grup przestępczych zajmujących się czerpaniem korzyści z nierządu (komunikat)

03.12.2018, 10:02aktualizacja: 03.12.2018, 10:02

- PK informuje:

Prokuratury Okręgowe w Warszawie i Toruniu prowadzą wspólnie z funkcjonariuszami CBŚP postępowania dotyczące działalności zorganizowanych grup przestępczych zajmujących się m.in. czerpaniem korzyści z nierządu.

Łącznie 10 osób tymczasowo aresztowanych

Funkcjonariusze CBŚP jednego dnia przeprowadzili działania, które doprowadziły do likwidacji dwóch agencji towarzyskich w Toruniu i Warszawie, rozbijając dwie grupy tzw. "Gosi" oraz "Sławka". Łącznie zatrzymano 11 osób podejrzanych m.in. o czerpanie korzyści z cudzego nierządu, z czego 10 zostało tymczasowo aresztowanych.

Działania dotyczące grupy „Gosi”

W miniony weekend policjanci z Zarządu w Warszawie Centralnego Biura Śledczego Policji, realizując czynności w śledztwie nadzorowanym przez Prokuraturę Okręgową w Warszawie, zatrzymali siedmiu podejrzanych o udział w zorganizowanej grupie przestępczej. Z ustaleń śledczych wynika, że członkowie tzw. „grupy Gosi” zajmowali się werbowaniem i zmuszaniem kobiet, przy użyciu gróźb i przemocy fizycznej, do świadczenia usług seksualnych w agencji towarzyskiej. Wśród zatrzymanych jest Małgorzata B. ps. „Gosia” i Adam S., którzy podejrzani są o kierowanie tą grupą przestępczą.

Zyski sięgające setek tysięcy złotych miesięcznie

Agencja towarzyska, która ukryta była pod szyldem usług restauracyjnych, działała w miejscu zlikwidowanej przez tych samych funkcjonariuszy jesienią 2016 roku poprzedniej agencji. Śledczy ustalili, że w 2016 roku w kilkusetmetrowej willi „zatrudnione” były nie tylko Polki, ale także kobiety z innych państw. Klienci za usługi świadczone w tym obiekcie płacili nawet po kilkadziesiąt tysięcy złotych. Zyski prowadzących agencję sięgały setek tysięcy złotych miesięcznie. Tym razem policjanci zatrzymali siedem osób, które były całkowicie zaskoczone i nie spodziewały się działań funkcjonariuszy CBŚP. Podczas prowadzonych czynności zabezpieczono na poczet przyszłych kar m.in. biżuterię, markowe zegarki i znaczne kwoty pieniędzy.

Usłyszeli prokuratorskie zarzuty

Czwórce zatrzymanych przedstawiono w Prokuraturze Okręgowej w Warszawie zarzuty kierowania zorganizowaną grupą przestępczą mającą na celu dokonywanie przestępstw, a pozostałym udział w tej grupie. Wszyscy podejrzani usłyszeli również zarzuty czerpania korzyści z cudzego nierządu, z czego uczynili sobie stałe źródło dochodu. Na wniosek prokuratora sąd zastosował wobec pięciu podejrzanych środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania. Policjanci nadal wykonują czynności mające na celu pociągnięcie do odpowiedzialności osób współpracujących z tą grupą.

Działania w Toruniu

Kolejne działania zostały przeprowadzone również w miniony weekend, ale tym razem w Toruniu. Policjanci z Zarządu w Białymstoku Centralnego Biura Śledczego Policji przez wiele miesięcy zbierali informacje, aby rozbić zorganizowaną grupę przestępczą, o której kierowanie podejrzewany jest obywatel Ukrainy o pseudonimie „Sławek”. Wszystkie czynności były nadzorowane przez Prokuraturę Okręgową w Toruniu.

Ustalenia śledztwa

Z ustaleń śledczych wynikało, że członkowie tej grupy specjalizowali się w prowadzeniu agencji towarzyskiej. Trop prowadził do jednego z barów w centrum miasta, gdzie na piętrze budynku działała agencja. Wszystko wskazywało na to, że podejrzani nakłaniali do pracy i zatrudniali w nadzorowanych przez siebie lokalach kobiety, które w zamian za ułatwianie im nierządu, udostępnianie pomieszczeń oraz zapewnianie ochrony, przekazywały część dochodu uzyskiwanego z prostytucji.

Zabezpieczono mienie o wartości 100 tysięcy złotych

Akcja została przeprowadzona w sobotni wieczór. Policjantów z CBŚP z Białegostoku i Bydgoszczy wsparli antyterroryści ze SPAP KWP w Bydgoszczy. Podczas działań zlikwidowano agencję towarzyską, zatrzymano cztery osoby, następnie przeszukując ich domy, samochody oraz inne użytkowane przez nich obiekty. Na poczet przyszłych kar zabezpieczono samochód oraz pieniądze, o łącznej wartości około 100 tysięcy złotych.

Zarzuty udziału w grupie przestępczej

W Prokuraturze Okręgowej w Toruniu zatrzymanym przedstawiono zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej i czerpanie korzyści z cudzego nierządu. Sąd, na wniosek prokuratora, zastosował wobec wszystkich podejrzanych środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania na okres trzech miesięcy. Śledztwo jest w początkowej fazie, ustalane są dokładnie szczegóły procederu, m.in. od kiedy agencja działała oraz kto czerpał korzyści z nierządu innych. Śledczy ustalają także majątek należący faktycznie do podejrzanych w celu pozbawienia ich mienia zgromadzonego w trakcie prowadzenia niezgodnej z prawej działalności.

kom/ dma/ wus/

Data publikacji 03.12.2018, 10:02