HERKULES SA (77/2018) Zaprzestanie konsolidacji spółki zależnej

05.12.2018, 15:31aktualizacja: 05.12.2018, 15:31

Raport bieżący 77/2018

Zarząd Herkules S.A. (Emitent, Spółka) informuje, że w dniu 5 grudnia 2018 r., po uzyskaniu rekomendacji Rady Nadzorczej Emitenta, podjął decyzję o zaprzestaniu z dniem 30 listopada 2018 r. konsolidacji wyników oraz innych danych finansowych spółki zależnej Viatron S.A. w restrukturyzacji z siedzibą w Gdyni (Viatron), w której Spółka posiada 743 535 akcji, uprawniających do 743 535 głosów na walnym zgromadzeniu i stanowiących 65,15% kapitału zakładowego.

Decyzja Emitenta, o zaprzestaniu konsolidacji wyników oraz innych danych finansowych spółki Viatron, została podjęta z powodu utraty kontroli w rozumieniu art. 5-9 Międzynarodowego Standardu Sprawozdawczości Finansowej 10 Skonsolidowane sprawozdania finansów (MSSF) nad tą spółką z uwagi na utratę władzy w rozumieniu art. 10-14 MSSF, co nastąpiło jako konsekwencja następujących okoliczności:

- w dniu 26 marca 2018 roku, postanowieniem Sądu Rejonowego Gdańsk-Północ w Gdańsku VI Wydział Gospodarczy, otwarto postępowanie układowe dłużnika Viatron oraz wyznaczono sędziego komisarza, a także nadzorcę sądowego. Od tej chwili większość czynności podejmowanych przez Viatron wymaga zatwierdzenia decyzją nadzorcy sądowego, w związku z czym w rozumieniu art. B37 MSSF prawa głosu Spółki w Viatron stały się nieznaczące - przesłankę tę Zarząd Herkules S.A. uznał za spełnioną na podstawie długotrwałej i wnikliwej analizy procesów decyzyjnych w Viatron po ustanowieniu nadzorcy sądowego.

Podstawa prawna:

Art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylającego dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz