PFRON przekaże tablety dla pracowników socjalnych

05.12.2018, 12:48aktualizacja: 05.12.2018, 12:48

SOW - tablet
W ramach projektu „System Obsługi Wsparcia finansowanego ze środków PFRON” Państwowy Fundusz Re-habilitacji Osób Niepełnosprawnych przekaże blisko 1500 tabletów do Ośrodków Pomocy Społecznej i Powia-towych Centrów Pomocy Rodzinie w całej Polsce.

Urządzenia mobilne trafią do pracowników tych instytucji, którzy na co dzień pracują w terenie i w ramach swoich obowiązków zawodowych pomagają Osobom Niepełnosprawnym potrzebującym wsparcia.

Do tej pory wnioski o dofinansowanie PFRON można było złożyć tylko papierowo

System SOW umożliwia Osobom Niepełnosprawnym i podmiotom działającym na ich rzecz aplikowanie o środki PFRON będące w gestii jednostek samorządowych za pomocą internetu. Dzięki nowoczesnej platformie informatycznej można uzyskać informację na temat wsparcia dostępnego z PFRON, a następnie wypełnić, podpisać i złożyć wniosek, dokonać ewentualnych wyjaśnień i uzupełnień, podpisać umowę oraz rozliczyć dofinansowanie. Aby osoba z niepełnosprawnością (a także osoba lub podmiot działający na jej rzecz) mogła złożyć wniosek o dofinansowanie drogą elektroniczną, jednostka Samorządowa z jej powiatu musi przystąpić do platformy informatycznej systemu SOW. Do końca tego roku PFRON wdroży SOW w 41 powiatach, a w 2019 roku chce nim objąć cały kraj.

Tablety jako narzędzie wspierające osoby wykluczone cyfrowo

Za pomocą tabletu z dostępem do mobilnego internetu, przekazanego przez PFRON, będzie można złożyć wniosek o dofinansowanie ze środków Funduszu (https://sow.pfron.org.pl/) załączając niezbędne dokumenty w formie elektronicznej. Na urządzeniach mobilnych użytkownicy będą mieli też bezpośredni dostęp do narzędzi wspierających sam system SOW, a są to przede wszystkim: kreator, który pomoże w dookreśleniu, jakie warunki należy spełnić, aby z oferowanej pomocy skorzystać i przekieruje bezpośrednio do odpowiedniego wniosku w systemie. Dzięki informatorowi dostępnemu z tabletu (https://portal-sow.pfron.org.pl/opencms/export/sites/pfron-sow/sow/baza-wiedzy/informator/) będzie można uzyskać szczegółową wiedzę o dostępnych rodzajach wsparcia dla osób niepełnosprawnych, instytucji i przedsiębiorców. Z kolei, na portalu SOW (https://portal-sow.pfron.org.pl/opencms/export/sites/pfron-sow/sow/) zapoznamy się m.in. z harmonogramem, ważnymi wydarzeniach i treściami ważnymi z punktu widzenia beneficjentów. Pomocą służą także pracownicy infolinii SOW, którzy pod numerami 0 - 800 889 777 (połączenie bezpłatne) lub 22 702 00 00 (połączenie płatne zgodnie z cennikiem operatora) w dni robocze, w godzinach 9.00-17.00 udzielają wszelkich potrzebnych informacji i służą pomocą w wypełnianiu wniosków w SOW. W celu skutecznego wsparcia Użytkowników Systemu SOW tabletu będą dostępne przygotowywane Webinaria i szkolenia e-learningowe z zakresu użytkowania i funkcjonalności systemu.

W jaki sposób pozyskać urządzenie mobilne dla instytucji?

Tablety przekazywane są nieodpłatnie w ramach projektu. PFRON zakupił urządzenia wraz z bezprzewodowym dostępem do Internetu ze środków projektu. Zapotrzebowanie na nie można składać wysyłając maila na adres: sow_mobilni@pfron.org.pl.

KONTAKT:

Katarzyna Matusz-Braniecka