Teresa Czerwińska: realny w tym roku deficyt w wysokości 0,5 proc. PKB

07.12.2018, 15:26aktualizacja: 07.12.2018, 15:26

Realne jest dojście w tym roku deficytu sektora finansów publicznych do wysokości 0,5 proc. PKB - poinformowała minister finansów Teresa Czerwińska. Dodała, że deficyt budżetowy może być "zdecydowanie" poniżej 50 proc. z zaplanowanego na 41,5 mld zł.

Szefowa resortu finansów przedstawiła w piątek na konferencji prasowej osiągnięcia resortu finansów w ostatnich trzech latach.

Zauważyła, że jeśli chodzi o dług sektora finansów publicznych, został zmniejszony z ponad 54 proc. PKB do 49 proc. w 2018 roku. Dodała, że końcowe wykonanie tego parametru jeszcze nie jest znane.

"To kolejny parametr, który świadczy o stabilności finansów publicznych, o tym, że wykorzystujemy dobrą koniunkturę gospodarczą do konsolidacji fiskalnej, do tego, aby deficyt sektora finansów publicznych (...) był jak najniższy, czyli z 2,7 proc. PKB w 2015 roku do 0,9 proc. PKB w 2018 roku" - powiedziała. Zaznaczyła, że taka jest prognoza Komisji Europejskiej.

"Prognozujemy, jeśli chodzi o nasze szacunki wewnętrzne, które cały czas się zmieniają, bo dokonujemy podsumowania roku, a jesteśmy w grudniu - myślę, że obniżenie poniżej 0,9 proc. i dojście do 0,5 proc. PKB jest realne w tym roku" - powiedziała.

Jej zdaniem kolejnym ważnym parametrem z punktu widzenia stabilnych finansów publicznych jest wykonanie budżetu, który leży bezpośrednio w gestii ministra finansów. Przypomniała, że deficyt budżetu jest zaplanowany na poziomie 41 mld zł w br.

"W roku bieżącym mówimy o realizacji deficytu na poziomie zdecydowanie poniżej 50 proc." - mówiła Czerwińska. Zaznaczyła, że rok jest podsumowywany, wszystkie wydatki są zliczane, a grudzień jest miesiącem szczególnym z tego punktu widzenia. (PAP)

autor: Marcin Musiał

mmu/ amac/