Piątkowa sesja na Wall Street zakończyła się dużymi spadkami

15.12.2018, 08:02aktualizacja: 15.12.2018, 08:02

Piątkowa sesja na nowojorskich giełdach zakończyła się dużymi spadkami, gdyż rosną obawy inwestorów o spowolnienie gospodarcze po publikacji najnowszych danych makroekonomicznych z Chin i Europy.

Na zamknięciu Dow Jones Industrial spadł o 2,02 proc. do 24 100,51 pkt. S&P 500 zniżkował o 1,91 proc. do 2599,95 pkt. Nasdaq Composite spadł o 2,26 proc. do 6910,67 pkt.

Ze spółek mocno spadały akcje Apple, po tym jak analityk TF International Securities Ming-Chi Kuo obniżył swoje prognozy sprzedaży iPhonów o 20 proc.

Ponad 9 proc. zniżkował koncern Johnson & Johnson po doniesieniach agencji Reuters, że zarząd firmy od wielu lat wiedział o azbeście w proszkach dla dzieci.

Spółki energetyczne straciły ponad 22 proc. w ślad za taniejącą ropą naftową na światowych rynkach.

W piątek w centrum uwagi inwestorów były niższe od oczekiwań dane z Chin, które mogą zwiastować spowolnienie w tym kraju. Jak podano, chińska produkcja przemysłowa wzrosła w listopadzie o 5,4 proc. rdr. Analitycy spodziewali się wzrostu o 5,9 proc. Z kolei sprzedaż detaliczna wzrosła o 8,1 proc. rdr w XI, a prognozowano +8,8 proc. Dane te wywołały mocniejsze spadki na giełdzie w Chinach - indeks SCI zniżkował o ponad 1,5 proc.

Tymczasem Chińczycy podali, że Chiny tymczasowo od 1 stycznia 2019 r. zniosą cła odwetowe na amerykańskie samochody i części samochodowe. Wcześniej Chiny nałożyły takie odwetowe cła w wysokości 25 proc. Władze Chin mają teraz nadzieję, że dwie największe gospodarki świata przyspieszą negocjacje zmierzające do zniesienia wszystkich retorsyjnych taryf i "zbudowania zrównoważonego gospodarczego i handlowego porządku".

Jak oceniają analitycy z ING, w piątek na rynkach dominuje nastawienie "risk off". (PAP)

pr/ pat/ sp/

Data publikacji 15.12.2018, 08:02