Min. Czerwińska: deficyt budżetowy w 2018 r. nie powinien przekroczyć 15 mld zł

22.12.2018, 09:04aktualizacja: 22.12.2018, 09:04

Szacunki wskazują, że deficyt budżetowy w 2018 r. nie powinien przekroczyć 15 mld zł - poinformowała PAP minister finansów Teresa Czerwińska. Zastrzegła, że obecnie resort finansów liczy, w jakiej będzie on dokładnie wysokości.

"Rok 2018 r. jeszcze się nie zakończył, więc jest zbyt wcześnie, aby w precyzyjny sposób określić tegoroczny wynik budżetowy. Specyfika cyklu budżetowego sprawia, że największe wydatki realizowane są w grudniu i wszystko wskazuje na to, że cały 2018 rok zakończymy deficytem" - poinformowała szefowa resortu finansów.

"Obecnie liczymy, w jakiej on będzie dokładnie wysokości. Szacunki wskazują, że deficyt budżetowy nie powinien przekroczyć 15 mld zł" - dodała.

Ustawa budżetowa na 2018 r. dopuszcza deficyt na poziomie 41,5 mld zł. Jednak w uzasadnieniu do projektu budżetu na przyszły rok resort finansów podał, że przewiduje, iż deficyt na koniec tego roku wyniesie 23,76 mld zł.

W czwartkowym komunikacie w sprawie szacunkowego wykonania budżetu państwa w okresie styczeń - listopad 2018 r. Ministerstwo Finansów podało, że w tym czasie dochody budżetu wyniosły 343,4 mld zł, tj. 96,5 proc. zaplanowanej w tym roku kwoty 355,7 mld zł, a wydatki wyniosły 332,3 mld zł, tj. 83,7 proc. planu w wysokości 397,2 mld zł. Oznacza to, że listopad zamknął się nadwyżką w wysokości 11,1 mld zł.

MF wyjaśniło, że w okresie tym dochody budżetu państwa były wyższe o 20,1 mld zł w porównaniu z tym samym okresem roku ubiegłego. Dochody podatkowe wzrosły o 8 proc., tj. ok. 25,6 mld zł.(PAP)

mmu/ pko/

Data publikacji 22.12.2018, 09:04