Raport: przeciętnie na zabawę sylwestrową wydamy w tym roku ponad 300 zł

27.12.2018, 08:01aktualizacja: 27.12.2018, 08:01

Statystyczny Polak wyda na zabawę sylwestrową ponad 300 zł; część osób jest nawet skłonna pożyczyć pieniądze, by tej nocy się bawić - wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie BIG InfoMonitor.

Badanie BIG InfoMonitor pokazuje, że 8 proc. Polaków wyda z okazji Sylwestra, więcej niż może sobie pozwolić, natomiast co dziewiąty "nie jest pewien" czy zabawa sylwestrowa nie zakończy się dla niego "kłopotami finansowymi".

Tegoroczny Sylwester będzie średnio kosztował 314 zł - wyliczono.

Najwięcej planujemy wydać na dobre jedzenie (38 proc.) i alkohol (16 proc.). Pozostałe elementy udanego wieczoru nie powinny stać się zbytnim finansowym obciążeniem. Większość Polaków "ma w szafie odpowiedni strój", by wpasować się w nastrój imprezy. Na fryzjera i kosmetyczkę również nie wydamy fortuny.

Dla części z nas nieodłącznym elementem świętowania są fajerwerki - przeznaczymy na nie średnio 6 proc. budżetu przeznaczonego na Sylwestra. Pozwolimy sobie też tej nocy na odrobinę szaleństwa i spontaniczności - 20 proc. to wydatki, które "ciężko zakwalifikować".

Z badania wynika też, że jesteśmy na tyle rozsądni, że nie zamierzamy się poważnie zadłużać, by stary rok pożegnać z „przytupem”. Jedynie 3 proc. przyznaje się, że weźmie z tej okazji pożyczkę, a 6 proc. "nie jest pewna czy sobie bez niej poradzi".

Dane BIG InfoMonitor potwierdzają, że w grudniu ciężko jest zapanować nad finansami i w efekcie w lutym i marcu trafia do rejestru zazwyczaj więcej dłużników niż wynoszą średnie miesięczne statystyki - powiedział PAP prezes BIG InfoMonitor Sławomir Grzelczak. (PAP)

maja/ amac/

Data publikacji 27.12.2018, 08:01