6 769 369 pasażerów obsłużyło w zeszłym roku krakowskie lotnisko

03.01.2019, 12:21aktualizacja: 03.01.2019, 12:21

6 769 369 pasażerów obsłużył w zeszłym roku Międzynarodowy Port Lotniczy Kraków-Balice. Było to o 934 tys. osób więcej niż rok wcześniej, co daje wzrost o 16 proc.

Ubiegłoroczny wynik jest rekordowy w historii lotniska, które po raz pierwszy w swojej historii przekroczyło próg 6 mln pasażerów odprawionych w ciągu roku.

W ostatnim miesiącu zeszłego roku z usług krakowskiego lotniska skorzystało prawie 559 tys. pasażerów, o 17 proc. więcej w stosunku do grudnia 2017 roku. W tym czasie odnotowano 4216 operacji lotniczych (startów i lądowań), czyli o 14 proc. więcej w porównaniu z analogicznym okresem zeszłego roku.

„Koniec roku a zwłaszcza grudzień obfitował w wiele interesujących wydarzeń w Kraków Airport” – ocenił w czwartek prezes Kraków Airport Radosław Włoszek.

W grudniu PLL LOT zapowiedział uruchomienie nowego połączenia w przyszłym sezonie letnim z Krakowa do Olsztyna. Irlandzka tania linia lotnicza Ryanair ogłosiła na sezon letni sześć nowych kierunków: Bari, Berlin Tegel, Katanię, Kopenhagę, Rimini, Saloniki oraz Zadar. W tym samym miesiącu loty do Krakowa z Turynu zainaugurował nowy przewoźnik - Blue Air.

„Wszystkie grudniowe wydarzenia są dla nas potwierdzeniem, że konsekwentna strategia rozwoju siatki połączeń Kraków Airport przyczynia się do dalszego, dynamicznego rozwoju Małopolski” – ocenił Włoszek.

Kraków Airport jest drugim lotniskiem w Polsce pod względem liczby obsłużonych pasażerów i największym portem regionalnym. W obowiązującym obecnie zimowym rozkładzie lotów, lotnisko ma 100 połączeń do 27 krajów na czterech kontynentach. Oferuje je 20 przewoźników, tradycyjnych i niskokosztowych.(PAP)

autor: Rafał Grzyb

rgr/ je/