WeWork finalizuje inwestycję o wartości 6 miliardów USD z SoftBank

09.01.2019, 09:57aktualizacja: 09.01.2019, 09:57

Firma ogłasza otwarcie The We Company.

NOWY JORK - (BUSINESS WIRE) - Spółka WeWork ogłosiła, że pozyskała od SoftBank inwestycję o wartości 6 mld USD. 5 mld USD uzyskano w formie kapitału podstawowego na rozwój spółki, a pozostały miliard w formie kapitału pośredniego, który zostanie wykorzystany na sfinansowanie zakupu udziałów od inwestorów i pracowników. Wartość WeWork po przeprowadzeniu transakcji wynosi 47 mld USD.

Inwestycja obejmuje ogłoszone wcześniej zobowiązanie do finansowania o wartości 4 mld USD udzielonego przez SoftBank w formie obligacji zamiennej na kwotę 1 mld USD, i warrantu o wartości 3 mld USD. WeWork i jej podmioty zależne zgromadziły łącznie ponad 10 mld USD w ramach udziału finansowego SoftBank od 2017 roku.

„WeWork przyczynia się do transformacji branży o wartości bilionów dolarów za pośrednictwem platformy technologicznej, która udostępnia kompletne rozwiązania dla potrzeb rynku w zakresie powierzchni biurowych. WeWork już doświadcza niezrównanego rozwoju. Jesteśmy pewni, że wizja Adama w połączeniu z pozyskanym kapitałem na rozwój pozwoli spółce na wykorzystanie możliwości biznesowych, które stoją przed nią otworem” – powiedział Masayoshi Son, prezes i dyrektor generalny Softbank Group Corp.

Spółka WeWork ogłosiła również utworzenie spółki The We Company. The We Company będzie prowadziła działalność w trzech odrębnych obszarach jako: WeWork, WeLive i WeGrow, które stanowią kontynuację i dalszy rozwój dotychczasowych działań spółki WeWork. Misją WeWork jest stworzenie świata, w którym ludzie pracują, żeby kształtować swoje życie, nie tylko w celu zapewnienia środków do życia. Misją WeLive jest stworzenie świata, gdzie nikt nie czuje się osamotniony, a misją WeGrow jest wyzwolenie niezwykłego potencjału, który tkwi w każdym człowieku.

„Za pośrednictwem rozbudowanej sieci WeWork, i społeczności Meetup, The We Company dociera do około pięciu milionów osób na całym świecie, a pozyskane fundusze pozwolą na powiększenie tej grupy o kolejne miliony. Naszą siłą napędową jest wpływ, jaki możemy wywrzeć pracując razem, dążąc ku wspólnemu celowi. Jestem wdzięczny naszym pracownikom, członkom i naszemu partnerowi, SoftBank, za ich zaangażowanie w realizację naszej misji” – powiedział Adam Neumann, współzałożyciel i dyrektor generalny The We Company.

Spółka WeWork rozpoczęła rok 2019 z ponad 400 000 członkami w 425 lokalizacjach, w 100 miastach w 27 krajach na całym świecie. Klienci korporacyjni (członkowie zatrudniający ponad 1000 pracowników) stanowią ponad 30 % łącznej liczby członków spółki. Czterdzieści sześć procent członków będących przedsiębiorstwami przypisuje WeWork swoją swobodę i elastyczność rozwoju na nowych rynkach. Według stanu na wrzesień 2018 aż 30 % spółek ujętych w rankingu Fortune 500 było członkami WeWork.

Więcej informacji na temat The We Company znajduje się na stronie we.co.

The We Company

Misją The We Company jest podnoszenie świadomości ludzi na całym świecie. Jej celem jest pomaganie ludziom żyć aktywnie i z jasno określonym celem, doświadczać życia przez cały okres jego trwania i zaakceptować, że ludzie nieustannie się rozwijają, odkrywają samych siebie, dążą do samodoskonalenia i zmiany.

Wersja źródłowa dostępna na stronie businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20190108005751/en/

Źródło: WeWork

KONTAKT: