Czerwińska: 2018 r. zakończyliśmy deficytem budżetu poniżej 15 mld zł

09.01.2019, 16:51aktualizacja: 09.01.2019, 16:51

Rok 2018 zakończył się dla budżetu państwa deficytem, ale był on zdecydowanie poniżej 15 mld zł - powiedziała w środę minister finansów Teresa Czerwińska. Podtrzymała szacunek, że deficyt sektora finansów publicznych wyniósł ok. 0,5 proc. PKB.

Minister mówiła, że pod wieloma względami 2018 r. można nazwać rekordowym: jeśli chodzi o wyniki gospodarki, tempa wzrostu PKB, spadku stopy bezrobocia, tempa zatrudnienia, czy wzrostu płac.

"Rok ten również był bardzo dobry (...), jeśli chodzi o wynik zarówno budżetu, jak i też wynik sektora finansów publicznych" - powiedziała. Dodała, że szacunki dotyczące wyniku budżetu państwa za grudzień zeszłego roku zostaną podane pod koniec stycznia br., a podsumowanie całego roku nastąpi później - z powodu m.in. zwrotów, korekt itp.

"W związku z tym, to co możemy dzisiaj powiedzieć to, że rok 2018 zakończyliśmy deficytem. Nie ma miejsca na żadne spekulacje (...). Jaka jest ostateczna wielkość, to trudno w tej chwili bardzo dokładnie powiedzieć. Natomiast ja mówiłam w grudniu, że nie przekroczy on 15 mld zł. Będzie on zdecydowanie poniżej 15 mld zł" - powiedziała.

Jej zdaniem trudniejsze jest wyliczenie w tej chwili wyniku całego sektora finansów publicznych, bowiem nie zależy on tylko o wyniku budżetu państwa, czy od wyniku notowanego przez FUS, ale także od wyniku samorządów. Tymczasem zeszły rok był - jak oceniła - dość rekordowy, jeśli chodzi o inwestycje samorządowe i związane z tym wydatki. "Te dane będziemy mieli do końca stycznia, a więc pierwsze przymiarki do deficytu sektora (...) będziemy mieli pewnie w lutym" - powiedziała.

Minister podtrzymała jednak "zdecydowanie" swoje wcześniejsze prognozy mówiące, że zeszły rok zakończył się deficytem sektora finansów publicznych w wysokości około 0,5 proc. PKB. (PAP)

Autor: Marcin Musiał

mmu/ je/