Chiński detalista produktów inteligentnych Suning prezentuje nową strategię RaaS na targach CES 2019

10.01.2019, 13:44aktualizacja: 10.01.2019, 13:44

- Dr Jack Jing, główny dyrektor operacyjny Suning Technology Group wdraża nową strategię; - Otwarta platforma umożliwi partnerom dostęp do ekosystemu na bazie technologii; - Mali i średni detaliści mogą korzystać ze zwiększonej wydajności operacyjnej i oferować lepsze doświadczenia klientom.

LAS VEGAS, 10 stycznia 2019 r. /PRNewswire/ -- Firma Suning, gigant handlowy zajmujący drugą pozycję wśród czołowych chińskich przedsiębiorstw nie w posiadaniu rządowym i właściciel Suning.com, firmy detalicznej na liście Fortune Global 500, zaprezentowała dziś nową strategię Retail as a Service (w skrócie RaaS) na bazie strategii inteligentnego handlu detalicznego. Nowa strategia ujrzała światło dzienne na targach CES 2019 w Las Vegas, a jej celem jest umożliwienie przyszłego rozwoju branży.

Uznawana za „mózg" inteligentnego handlu detalicznego strategia jest w skrócie otwartą platformą, przez którą partnerzy mogą uzyskiwać dostęp do portfela dobrze rozwiniętych możliwości technologicznych firmy Suning oraz doświadczenia w prowadzeniu operacji typu omni-channel, w tym:

- SaaS (Software as a Service) -- bazując na działaniach w zakresie badań i rozwoju nakierowanych na klienta, firmie Suning udało się zrealizować komercyjne zastosowania sztucznej inteligencji, internetu rzeczy i dużych danych we wszystkich procesach biznesowych, w tym w spersonalizowanych rekomendacjach produktów, sklepach cyfrowych i usłudze domu inteligentnego.

- PaaS (Platform as a Service) -- obejmuje platformę sztucznej inteligencji, dużych danych i ponad 80 silników biznesowych firmy Suning. Platforma sztucznej inteligencji bazuje na 3 podstawowych platformach algorytmów, które wspierają ponad 150 umiejętności sztucznej inteligencji i ponad 80 scenariuszy detalicznych, a platforma dużych danych ma możliwości gromadzenia, przetwarzania i dystrybucji danych ponad 600 milionów użytkowników pozyskiwanych z ponad 2000 scenariuszy obsługi detalicznej wraz z 15 miliardami obliczeń na bazie danych dziennie.

- IaaS (Infrastructure as a Service) -- firma Suning ukończyła budowę infrastruktury obejmującej sprzęt komputerowy, przechowywania danych, połączeń sieciowych, IDC (Internet Data Centre) i usług mikro w celu zapewnienia solidnego wsparcia dla wiodącego w branży ekosystemu.

- HaaS (Know-How as a Service) -- firma Suning jest w posiadaniu 5 centrów badań i rozwoju oraz 35 ośrodków rozwiązań na terenie kraju i za granicą. Bardzo dobry zespół obejmujący ponad 10 000 ekspertów nieprzerwanie dostarcza najnowsze i najbardziej innowacyjne rozwiązania techniczne umożliwiające wykorzystywanie przyszłych trendów i możliwości w branży.

Dr Jack Jing, główny dyrektor operacyjny Suning Technology Group: „Jako największy detalista omni-channel w Chinach wiemy, że detal inteligentny jest kluczem do przyciągania i zaspokajania potrzeb klientów w epoce cyfrowej. Chcemy pracować z większą liczbą partnerów w branży w celu otwarcia dostępu do danych, technologii i narzędzi, co pozwoli im w lepszym zrozumieniu użytkowników i realizacji celów biznesowych. To właśnie o to chodzi w strategii Retail as a Service (RaaS)".

Strategia RaaS firmy Suning zapewnia graczom rynkowym, w tym producentom, małym i średnim detalistom a nawet deweloperom technologii i dostawcom usług dostęp do zintegrowanego rozwiązania usprawniającego tak wydajność operacyjną, jak i doświadczenia konsumentów.

W celu dalszej promocji nowej strategii firma Suning ogłosiła nawiązanie współpracy z szeregiem partnerów branżowych, w tym GaiaWorks, Ecovacs Robotics i SenseTime, najbardziej wartościowym na świecie startupem typu „unicorn" w zakresie sztucznej inteligencji i największą internetową firmą sztucznej inteligencji, w celu dogłębniejszego rozwoju i szerszego zastosowania rozwiązania.

Jednocześnie, mając na swoim koncie niemal 30 lat doświadczenia w handlu detalicznym w sieci i poza nią, na targach CES 2019 firma Suning ogłosiła także, że upubliczni źródło kodu ekosystemu inteligentnego handlu detalicznego. Przez to posunięcie firma chce umożliwić małym i średnim przedsiębiorstwom wyciąganie korzyści z przewagi technologicznej zarezerwowanej dla większych firm, a także zwiększanie możliwości operacyjnych i wydajności. Firma Suning rozpoczęła wdrażanie współdzielonego systemu zarządzania w sklepach i zarządzania operacjami w ramach inicjatywy Retail Cloud Programme, która weszła na rynek w 2018 r. w celu zwiększenia możliwości małych i średnich franczyz detalicznych w miastach w grupach od 4 do 6 w Chinach. Inicjatywa osiągnęła bardzo dobre wyniki w ciągu roku. Decyzja o udostępnieniu ekosystemu inteligentnego handlu detalicznego firmy Suning zaowocowała liczbą ponad 2000 sklepów Suning Retail Cloud Stores w całym kraju korzystających z silników biznesowych RaaS firmy.

Stoisko firmy Suning znajduje się na stanowisku 26030 w LVCC S2 Area.

Suning

Powstała w 1990 roku firma Suning jest jednym z wiodących przedsiębiorstw handlowych w Chinach z dwoma publicznymi spółkami w Chinach i Japonii. W 2018 r. firma Suning Holdings zajęła drugie miejsce w rankingu 500 największych chińskich firm niebędących w posiadaniu rządowym z rocznym przychodem na poziomie 80,85 miliarda USD (557,9 miliarda RMB). Wypełniając misję „przewodzenia ekosystemowi we wszystkich branżach przez tworzenie elitarnej jakości życia dla wszystkich", firma Suning wzmocniła i poszerzyła kluczową działalność w ośmiu branżach wertykalnych: Suning.com, logistyka, usługi finansowe, technologia, nieruchomości, sport, media i rozrywka oraz inwestycje. Suning.com znajduje się na liście czołowych 500 przedsiębiorstw Fortune Global za rok 2018. Dodatkowe informacje można znaleźć na stronie www.suningholdings.com

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/806308/Suning_Booth_at_CES.jpg

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/806309/Dr_Jack_Jing_Suning.jpg