Szef "S": chcemy podwyżek dla całej budżetówki, takiej jak dla służb mundurowych

11.01.2019, 11:52aktualizacja: 11.01.2019, 11:52

Zostaliśmy oszukani przez PiS, dosyć dzielenia pracowników budżetówki na lepszych i gorszych - mówił w piątek w TVP Info przewodniczący NSZZ "Solidarność" Piotr Duda.

Podkreślił, że "S" domaga się m.in. podwyżek dla całej budżetówki, takich jak w służbach mundurowych.

Szef "Solidarności" poinformował, że swoje postulaty związek przedstawi w piątek w Warszawie minister rodziny i pracy Elżbiecie Rafalskiej, podczas posiedzenia przewodniczących wszystkich regionów i branż.

"Zostaliśmy, że tak powiem oszukani przez rząd Prawa i Sprawiedliwości. Z całym szacunkiem przez ostatnie dwa i pół roku (...) dobrej współpracy, ale trzeba powiedzieć: dosyć dzielenia pracowników budżetówki na lepszych i gorszych, bo jedni otrzymują podwyżki na poziomie 30 proc., 20 proc., a inni na poziomie 2 proc." - powiedział Duda.

Pytany, kto otrzymuje takie podwyżki odpowiedział: "chociażby służby mundurowe". "Ci, którzy prowadzą dialog przy stole negocjacji nie osiągają nic, albo prawie nic, a ci, którzy wychodzą na ulicę osiągają prawie wszystko. Dlatego chcemy dziś porozmawiać sobie z panią minister Rafalską, że tak to nie może wyglądać. Dlatego domagamy się proporcjonalnych podwyżek takich jak w służbach mundurowych dla całej budżetówki, a także mówimy o wieku emerytalnym" - powiedział szef "S".

Jak mówił, "PiS udowadniał nam, że nie można zrobić, złożyć projektu ustawy odnośnie przechodzenia na emeryturę po przepracowaniu 35 lat przez kobiety i 40 przez mężczyzn okresu składkowego, absolutnie nie można". "Tutaj podzielił społeczeństwo, bo w służbach mundurowych można po 25 latach przechodzić na emerytury bez względu na wiek" - zauważył. (PAP)

dsr/ mchom/

Data publikacji 11.01.2019, 11:52