Niepowstrzymana ekspansja Risen Energy na globalnym rynku energii solarnej

14.01.2019, 11:00aktualizacja: 14.01.2019, 11:00

NINGBO, Chiny, 11 stycznia 2019 r. /PRNewswire/ - Brazylijska firma badań rynkowych Greener opublikowała niedawno wyniki raportu na temat strategicznych rynków generacji energii fotowoltaicznej w drugiej połowie roku 2018. W ciągu miesiąca firma Greener przeprowadziła kompleksowe badania dostawców rozwiązań fotowoltaicznych różnych rozmiarów z całego świata, a odpowiedzi udzieliło 768 integratorów systemów.

Jedną z istotnych informacji zawartych w raporcie był fakt, że producent paneli solarnych z Chin firma Risen Energy była integratorem, który zajął trzecie miejsce pod względem penetracji brazylijskiego rynku. Firma zdobyła wynik 24,6% pod względem zasięgu rynkowego w kraju. Raport podkreślił także, że jakość modułów jest jednym z głównych kryteriów w procesie selekcji marki, a 9,79% brazylijskich dostawców uznaje Risen Energy za preferowanego dostawcę.

Inne pozytywne wieści dotyczą podpisania przez Risen Energy umowy na dostawę modułów o mocy 50 MW z wietnamską firmą PNPHANOI. Do podpisania kontraktu doszło 7 stycznia ze wsparciem ze strony chińskiego rządu i zgodnie z Inicjatywą Pasa i Drogi oraz planem dwóch korytarzy i jednego kręgu gospodarczego wietnamskiego rządu. Firma Risen Energy zapewni PNPHANOI moduły o mocy 50 MW na potrzeby projektu elektrowni solarnej Long Thanh 1.

Firma Risen Energy jest jednym z wielu chińskich producentów rozwiązań fotowoltaicznych, którzy już od lat przykładają coraz większą wagę do ekspansji poza rynki krajowe. Szybko rozwijający się rynek południowoamerykański, na którym Brazylia może jednym z przykładów, to obszar z ogromnym potencjałem i, co za tym idzie, dużą konkurencją.

„Aby lepiej zrozumieć potrzeby brazylijskiego rynku w sierpniu 2018 r. zaprezentowaliśmy klientom kolekcję wysoce precyzyjnych modułów, w tym 72 polikrystaliczne, 72 monokrystaliczne PERC i 72 monokrystaliczne PERC typu off-grid na piątych Międzynarodowych Targach Technologii na potrzeby Energii Solarnej Enersolar + Brasil. Szerzyliśmy znajomość naszej marki przez serię promocyjnych wydarzeń i kampanii, tym samym kładąc solidny fundament pod przyszłą współpracę. Na bazie celu sprzedaży ponad 100 MW w Brazylii na rok 2018 i z już złożonymi zamówieniami zamierzamy w tym roku dostarczyć na rynek produkty fotowoltaiczne o mocy przekraczającej 260 MW. Nasze szacowane udziały rynkowe sięgną 15-20%” – skomentował Zhao Zelin, wiceprezes sprzedaży w Risen Energy.

Źródło: Risen Energy Co., Ltd

Data publikacji 14.01.2019, 11:00