MF: rekordowa sprzedaż obligacji oszczędnościowych w zeszłym roku - 12,7 mld zł

14.01.2019, 20:59aktualizacja: 14.01.2019, 20:59

W ub. roku sprzedano obligacje oszczędnościowe za rekordową kwotę 12,7 mld zł, w grudniu za ponad 1 mld zł - wynika z poniedziałkowej informacji Min. Finansów. Na marzec br. resort zapowiada losowanie premii związanych z obligacjami "premiowymi".

"W 2018 roku Skarb Państwa sprzedał obligacje oszczędnościowe o łącznej wartości 12,7 mld zł. To rekordowy wynik - najlepszy na przestrzeni ostatniej dekady" - poinformowało MF w komunikacie. Sprzedaż w 2018 r. była wyższa od rekordowego 2017 r. o ponad 85 proc. Nabywcy docenili obligacje skarbowe przeznaczając średnio w miesiącu na ich zakup ponad 1 mld zł. Według MF ten wynik potwierdza rosnącą popularność tej formy oszczędzania.

Zgodnie z informacją MF dużym zainteresowaniem w 2018 r. cieszyły się obligacje o najkrótszym terminie zapadalności - 3-miesięczne, przeznaczone dla osób skłonnych angażować swój kapitał na bardzo krótki okres. Na ich zakup klienci przeznaczyli blisko 4,2 mld zł (33 proc. udział w strukturze sprzedaży). Kolejne pod względem popularności (28 proc. udział w strukturze sprzedaży) były obligacje 2-letnie, które podobnie do obligacji 3-miesięcznych mają stałą, z góry określoną, stopę zwrotu.

Wzrost sprzedaży odnotowano także w przypadku obligacji indeksowanych inflacją 4- i 10-letnich. Na zakup tego typu instrumentów nabywcy obligacji oszczędnościowych przeznaczyli 4,4 mld zł (34 proc. udział w strukturze sprzedaży).

Wysoka sprzedaż tych instrumentów miała wpływ na wielkość puli nagród. Do rozlosowania 20 marca 2019 r. będzie 41 tys. 107 premii o wartości prawie 1,5 mln zł - dodał wiceminister. (PAP)

autor: Marcin Musiał

mmu/ amac/