MIiR: Zwycięzca Hackathon Plus z kolejną nagrodą (komunikat)

25.01.2019, 14:57aktualizacja: 25.01.2019, 14:57

- MIiR informuje:

Aplikacja „Kompan” - mobilny asystent podróży dla osób z niepełnosprawnościami, zaprojektowana podczas maratonu programowania zorganizowanego przez Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju, została doceniona w konkursie „inNOWacje - #kolej2023".

Podczas I Kongresu Rozwoju Kolei rozstrzygnięty został konkurs „inNOWacje – #kolej2023” zorganizowany przez Grupę PKP i Agencję Rozwoju Przemysłu. W kategorii „Kolej dla Pasażera” nagrodzono firmę Nexocode za aplikację „Kompan”, pozwalającą osobom z niepełnosprawnościami zaplanować i odbyć podróż pociągiem oraz zamówić asystenta podróży.

- Gratuluję zwycięzcom. To kolejne wyróżnienie dla tej aplikacji. Liczę na szybkie wdrożenie projektu, który przyczyni się do likwidacji barier utrudniających życie osobom z niepełnosprawnościami – powiedział minister Jerzy Kwieciński.

Aplikacja „Kompan” powstała podczas maratonu programowania, który odbył się 8-9 grudnia 2018 r. Przez dwa dni ponad 120 osób pracowało nad rozwiązaniami informatycznymi dedykowanymi osobom z niepełnosprawnościami i osobom starszym. Efektem zmagań młodych programistów było wiele prototypów aplikacji i serwisów internetowych, ułatwiające życie osób, które mają trudności w poruszaniu się i percepcji. Uczestnicy Hackathon Plus zaprezentowali aplikacje transportowe ułatwiające planowanie podróży, rozwiązania pomagające w rozumieniu tekstów oraz pozwalające na zamówienie asystenta. Wśród projektów powstałych podczas maratonu były także aplikacje: inwentaryzujące dostępność miejsc i budynków oraz udostępniające programy telewizyjne dla osób niesłyszących i niewidzących.

Hackathon Plus to jedno z działań realizowanych w ramach Programu Dostępność Plus. Program jest pierwszym w Polsce i pierwszym w Unii Europejskiej tak kompleksowym planem działań na rzecz szeroko rozumianej dostępności. Jego celem jest poprawa jakości życia, podwyższenie standardów infrastruktury publicznej oraz przede wszystkim zapewnienie wszystkim obywatelom równych szans w osiąganiu pozycji społecznej i samodzielnego funkcjonowania.

kom/ sno/

Data publikacji 25.01.2019, 14:57