PRZEDSIĘBIORSTWO HANDLU ZAGRANICZNEGO BALTONA SA (3/2019) Aktualizacja informacji nt. pozwu złożonego przeciwko Spółce oraz Kontrahentowi

25.01.2019, 23:07aktualizacja: 25.01.2019, 23:07

Raport bieżący 3/2019

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 17/2018 z 4 lipca 2018 roku jak również informacji przekazanej w raporcie okresowym za III kwartał 2018 r., w sprawie powzięcia informacji o wniesieniu przez Lagardere Travel Retail Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (dalej: LTR) przeciwko Przedsiębiorstwu Państwowemu "Porty Lotnicze" (dalej: PPL lub Kontrahent) oraz Przedsiębiorstwu Handlu Zagranicznego "Baltona" S.A. (dalej: Emitent, Spółka) do Sądu Okręgowego w Warszawie XVI Wydział Gospodarczy pozwu o unieważnienie 14 umów najmu zawartych pomiędzy Emitentem a PPL w dniu 6 maja 2018 r., Zarząd Emitenta informuje, że w dniu 25 stycznia 2019 roku Sąd doręczył pełnomocnikowi Spółki odpis powyższego pozwu i zakreślił Spółce termin na wniesienie odpowiedzi na pozew. Emitent wyjaśnia, iż podstawa jego sporządzenia oraz kluczowe jego postanowienia, w tym określona na 78,9 mln zł wartość przedmiotu sporu jest zgodna z informacjami przekazanymi w przywołanym raporcie bieżącym nr 17/2018 raporcie okresowym za III kwartał 2018 r.

Emitent podtrzymuje również przedstawione w powyższym raporcie stanowisko, iż według informacji przekazanych Emitentowi przez Kontrahenta, wcześniejsze postępowanie przetargowe dotyczące najmu powierzchni komercyjnej na terenie Lotniska Chopina w Warszawie zostało przez Kontrahenta zakończone bez wyboru oferty. Emitent w powyższym postępowaniu przetargowym nie brał udziału, a umowy najmu, które zostały zawarte przez Emitenta z Kontrahentem zostały zawarte w procesie negocjacji.

Emitentowi nie są znane żadne okoliczności, które mogłyby przemawiać za uznaniem,

że do zawarcia umów najmu pomiędzy Emitentem i Kontrahentem doszło w wyniku naruszenia przepisów prawa lub dobrych obyczajów.

Z powyższych względów, Emitent nie dostrzega podstaw do uwzględnienia pozwu LTR o unieważnienie umów najmu zawartych przez Emitenta z Kontrahentem. Jednocześnie Spółka informuje, że wniesiony przez Lagardere Travel Retail Sp. z o. o. wniosek o zabezpieczenie powyższego powództwa przez nakazanie PPL składania informacji nt. wykonywania umów najmu zawartych pomiędzy Emitentem a PPL został prawomocnie oddalony, natomiast wniosek o zabezpieczenie w postaci zakazu wydawania przez PPL Spółce lokali objętych umowami najmu, jak również zakazu wykonywania tychże umów najmu, nie został do chwili obecnej rozpatrzony.

Szczegółowa podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz