NBP: liczba kart płatniczych w Polsce wzrosła o 171 tys. do 40,4 mln

28.01.2019, 18:19aktualizacja: 28.01.2019, 18:19

Liczba kart płatniczych wzrosła w Polsce na koniec trzeciego kwartału ubiegłego roku do 40,4 mln to jest o 171 tys. w porównaniu do czerwca 2018 r. - wynika z danych Narodowego Banku Polskiego.

"Obserwowana od lat tendencja wzrostowa spowodowała, iż liczba kart na przestrzeni ostatnich 10 lat wzrosła niemal 1,5-krotnie (z poziomu 28 mln kart w 2008 r.), a na przestrzeni ostatnich 14 lat wzrosła ponad 2,5-krotnie (z poziomu 15,5 mln kart w 2004 r.)" - informuje bank centralny.

Podstawową kategorią kart w Polsce są karty debetowe, które stanowią 79,1 proc. wydanych w Polsce. Łączna liczba kart debetowych wyniosła 32 mln szt. i zwiększyła się o 272 tys. w trzecim kwartale 2018 roku. Drugą kategorią kart najczęściej spotykanych w Polsce są karty kredytowe (14,5 proc.), których łączna liczba wyniosła w Polsce 5,87 mln szt. Liczba kart kredytowych na przestrzeni trzeciego kwartału 2018 r. zwiększyła się o 15,3 tys.

Jak podał NBP charakterystycznym zjawiskiem obserwowanym na rynku polskim jest dalszy wzrost liczby kart zbliżeniowych. Na koniec września 2018 r. w Polsce było ich 33,5 mln. W ciągu kwartału liczba kart zwiększyła się o 580 tys. i na koniec września 2018 r. udział kart zbliżeniowych w ogólnej liczbie kart płatniczych osiągnął rekordowy poziom i wynosił 82,8 proc. (w poprzednim kwartale wynosił 81,8 proc.). (PAP)

autor: Łukasz Pawłowski

pif/ ewes/