PK: akt oskarżenia w sprawie prania brudnych pieniędzy pozyskanych w wyniku uzyskania bezprawnego dostępu do konta bankowego (komunikat)

08.02.2019, 13:32aktualizacja: 08.02.2019, 13:32

- PK informuje:

Prokuratura Okręgowa w Kielcach skierowała do Sądu Okręgowego w Kielcach akt oskarżenia przeciwko Robertowi P. podejrzanemu o pranie brudnych pieniędzy w kwocie 400.000 złotych, które zostały pozyskane w wyniku bezprawnego uzyskania dostępu do konta bankowego.

Ustalenia śledztwa

Do zdarzeń objętych aktem oskarżenia doszło w dniach od 23 do 26 lipca 2018 roku. Oskarżony wraz z innymi osobami dokonał przełamania zabezpieczeń bankowości elektronicznej na koncie bankowym i wypłacił z niego pieniądze przelewając je na założony specjalnie w tym celu rachunek w innym banku.

Mężczyzna został zatrzymany w lipcu 2018 roku przy próbie wypłaty tych pieniędzy w jednym z kieleckich banków. W wyniku podjętych działań odzyskano pieniądze w kwocie 400.000 złotych.

Prokurator przedstawił Robertowi P. zarzut prania brudnych pieniędzy, w tym pozyskanych w wyniku bezprawnego uzyskania drogą elektroniczną dostępu do konta bankowego. Podejrzany przyznał się do popełnienia zarzucanego mu czynu i złożył wyjaśnienia.

Środki zapobiegawcze

W toku postępowania przygotowawczego prokurator wystąpił do Sądu Rejonowego w Kielcach z wnioskiem o zastosowanie wobec podejrzanego środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania na okres 3 miesięcy. Sąd uwzględnił wniosek w całości.

Oskarżony pozostaje tymczasowo aresztowany, a czyn, który mu zarzucono zagrożony jest karą do 10 lat pozbawienia wolności.

Wyłączone materiały

Prokuratura Okręgowa w Kielcach nadal prowadzi, na postawie wyłączonych materiałów, śledztwo w zakresie osób, które współdziałały z Robertem P. Realizowane są intensywne czynności zmierzające do ustalenia ich tożsamości.

kom/ mgost/ mark/

Data publikacji 08.02.2019, 13:32