Polityka i społeczeństwo

Prokuratura Krajowa: Areszt za przygotowanie do popełnienia przestępstwa o charakterze terrorystycznym (komunikat)

04.03.2019, 10:33aktualizacja: 04.03.2019, 10:33

- PK informuje:

Łódzki Wydział Zamiejscowy Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Łodzi nadzoruje prowadzone przez Wydział Zamiejscowy w Łodzi Delegatury ABW w Katowicach śledztwo przeciwko Dawidowi Ł., podejrzanemu o planowanie przestępstwa o charakterze terrorystycznym. Na wniosek prokuratora Sąd zastosował wobec podejrzanego tymczasowe aresztowanie na okres 3 miesięcy.

Został zatrzymany przez ABW

Dawid Ł. został zatrzymany 12 lutego 2019 roku przez funkcjonariuszy Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Bezpośrednio po zatrzymaniu przeprowadzono czynności przeszukania, w toku których zabezpieczono obszerny materiał dowodowy. Analiza zabezpieczonych dowodów wskazuje, że Dawid Ł. zbierał informacje, a także gromadził środki finansowe, które miały być przeznaczone na sfinansowanie zaplanowanych przez niego działań przestępczych o charakterze terrorystycznym.

Zatrzymany usłyszał zarzuty

Prokurator przedstawił zatrzymanemu zarzut przygotowania do popełnienia przestępstwa o charakterze terrorystycznym kwalifikowany z art. 126c par. 1 kodeksu karnego w zw. z art. 118 par. 1 k.k. w zw. z art. 65 par. 1 k.k. Podejrzany nie przyznał się do popełnienia zarzuconego mu czynu.

Prokurator skierował wniosek o areszt

Z uwagi na konieczność zabezpieczenia prawidłowego toku postępowania prokurator skierował wniosek do Sądu o zastosowanie środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania. Sąd Rejonowy dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi podzielił argumentację prokuratora i zastosował wobec podejrzanego środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania na okres 3 miesięcy. Czyn zarzucony podejrzanemu zagrożony jest karą pozbawienia wolności do 15 lat.

kom/ dma/ mam/

Data publikacji 04.03.2019, 10:33