Burmistrz Rypina został członkiem biura zgromadzenia unijnej organizacji ARLEM

06.03.2019, 12:11aktualizacja: 06.03.2019, 12:11

Komitet Regionów - Paweł Grzybowski
Burmistrz Rypina Paweł Grzybowski został członkiem 16-osobowego biura zgromadzenia ARLEM; wyboru dokonano przez aklamację podczas posiedzenia organizacji w hiszpańskiej Sewilli.

Zgromadzenie pod nazwą ARLEM powołał do życia Europejski Komitet Regionów, aby zacieśnić współpracę przedstawicieli miast i regionów po obu brzegach Morza Śródziemnego.

ARLEM stanowi "wymiar terytorialny" Unii na rzecz Regionu Morza Śródziemnego, unijnej inicjatywy mającej na celu pogłębianie stosunków między Europą a sąsiednimi krajami basenu Morza Śródziemnego.

W jego skład wchodzą reprezentanci samorządów z UE oraz władz lokalnych i regionalnych 15 krajów partnerskich regionu śródziemnomorskiego, m.in. Egiptu, Turcji i Izraela. Biuro, które jest jego ciałem zarządczym, składa się z 16 członków – ośmiu z państw UE i ośmiu z krajów partnerskich.

Jak powiedział Grzybowski w rozmowie z PAP, posiedzenia ARLEM to okazja, aby porozmawiać o subregionalnych porozumieniach nie tylko w Unii Europejskiej, ale w całym basenie Morza Śródziemnego.

„Ważne jest dla mnie, że możemy rozmawiać o prawach człowieka, o korupcji, która w krajach Afryki czy Bliskiego Wschodu jest na wyższym poziomie, niż w UE - chociaż pamiętajmy, że dotyka wszystkie kraje, również członków Unii - ale też o wymianie młodych ludzi i bieżących problemach, takich jak migracja” – zaznaczył burmistrz Rypina.

Według niego, samorządowcy z UE mogą wnieść dużo doświadczenia w proces stabilizacji państw sąsiadujących z Unią, ale mogą też uczyć się od partnerów spoza Europy.

„W ARLEM reprezentuję stanowisko naszej grupy politycznej, Europejskich Konserwatystów i Reformatorów, ale także spojrzenie lokalne. Z wykształcenia jestem nauczycielem i politologiem, dlatego szczególnie bliskie są mi sprawy edukacji, sportu i kultury. W każdym samorządzie edukacja stanowi bardzo ważną część wydatków, ale oczywiście jest kluczowa dla naszej przyszłości” – podkreślił.

Burmistrza Rypina (woj. kujawsko-pomorskie) jest członkiem Komitetu Regionów - unijnego organu doradczego, w którym zasiadają samorządowcy z 28 państw UE - od 2015 r. Bierze tam udział m.in. w pracach dot. ludzi młodych i sportu. Jest sprawozdawcą opinii Komitetu Regionów UE ws. inwestowania w młodzież i Europejski Korpus Solidarności. Ponadto reprezentował Komitet Regionów na szczycie klimatycznym ONZ COP22 w Marrakeszu (Maroko). Burmistrzem Rypina jest trzecią kadencję.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 06.03.2019, 12:11