Oświadczenie Aon zgodnie z irlandzkimi wymaganiami regulacyjnymi

06.03.2019, 15:43aktualizacja: 06.03.2019, 15:43

LONDYN, 6 marca 2019 r. /PRNewswire/ -- Firma Aon plc (NYSE: AON), zwana dalej firmą, odnotowuje niedawne spekulacje medialne dotyczące Willis Towers Watson.

Firma potwierdza, że jest we wczesnych stadiach rozważania połączenia działalności przez wszystkie akcje z Willis Towers Watson. Firma podkreśla, że na chwilę obecną ocena potencjalnej transakcji jest na etapie wstępnym i nie ma żadnej pewności co do realizacji transakcji w przyszłości ani też co do formy lub warunków potencjalnej transakcji.

Kolejne oświadczenia będą odpowiednio publikowane w stosownym czasie.

Zgodnie z przepisem 2.4 irlandzkich zasad dotyczących przejęć (Irish Takeover Rules) firma Aon zastrzega sobie prawo do zmiany rozważanej formy i/lub jej części składowych opisanych w niniejszym oświadczeniu.

Aon

Aon plc (NYSE:AON) to wiodące, międzynarodowe przedsiębiorstwo usług specjalistycznych oferujące szeroki zakres rozwiązań w zakresie ryzyka, emerytur i zdrowia. Ponad 50 000 pracowników w 120 krajach polepsza wyniki klientów przez wykorzystywanie własnościowych danych i analityki do zapewniania dostępu do informacji zwiększających stabilność i wyniki.

Oświadczenia dotyczące przyszłości

Niniejszy komunikat prasowy zawiera oświadczenia dotyczące przyszłości zgodnie z definicją tego terminu przewidzianą w ustawie o reformie przepisów procesowych dotyczących papierów wartościowych z 1995 r. (Private Securities Litigation Reform Act of 1995). Oświadczenia dotyczące przyszłości oparte są na przekonaniach kadry zarządzającej, założeniach przyjętych przez kadrę zarządzającą oraz informacjach jej dostępnych. Wykorzystywane w komunikacie wyrażenia „wierzyć", „przewidywać", „szacować", „oczekiwać", „zamierzać", „prognozować", „planować" i podobne, a także użyte daty w przyszłości mają na celu identyfikację oświadczeń dotyczących przyszłości. Chociaż kadra zarządzająca wierzy, że oczekiwania u podstaw oświadczeń dotyczących przyszłości są rozsądne, nie może jednak zapewnić żadnych gwarancji co do poprawności oczekiwań. Oświadczenia dotyczące przyszłości wiążą się z czynnikami ryzyka i niepewności, które mogą spowodować, że faktyczne wyniki będą znacznie różnić się od tych przewidywanych w oświadczeniach dotyczących przyszłości. Do tego typu czynników należą między innymi możliwość nieprzeprowadzenia transakcji i/lub niezłożenia oferty, niepowodzenie w pozyskaniu koniecznych zgód udziałowców i organów regulacyjnych lub koniecznego finansowania lub niepowodzenie w spełnieniu innych warunków potencjalnej transakcji, niekorzystny wpływ dowolnej przyczyny na cenę rynkową udziałów klasy A lub wyników operacyjnych firmy, w tym między innymi niepowodzenia w realizacji transakcji, niepowodzenia w realizacji oczekiwanych korzyści płynących z transakcji, negatywny wpływ ogłoszenia lub realizacji lub braku realizacji transakcji dotyczącej ceny rynkowej udziałów klasy A firmy, wysokie koszty przeprowadzenia transakcji i/lub nieznane zobowiązania oraz ogólne warunki gospodarcze i biznesowe, które mogą mieć wpływ na połączone firmy po przeprowadzeniu potencjalnej transakcji. Czytelników uprasza się o nieprzykładanie nadmiernej wagi do oświadczeń dotyczących przyszłości, które ważne są wyłącznie w dniu ich publikacji. Tego typu oświadczenia objęte są czynnikami ryzyka i niepewności oraz założeniami.

Dowolne lub wszystkie z oświadczeń dotyczących przyszłości mogą okazać się nieścisłe, nie ma też żadnych gwarancji dotyczących wyników firmy Aon. Lista czynników przedstawiona powyżej nie jest wyczerpująca. Firma Aon i jej spółki podległe prowadzą działalność w dynamicznym środowisku biznesowym, w którym często mogą wyłaniać się nowe czynniki ryzyka. Dodatkowe informacje dotyczące firmy Aon i jej oddziałów, w tym czynniki, które mogą wywrzeć znaczący wpływ na wyniki finansowe firmy zawarte są w dokumentach Aon złożonych w amerykańskiej Komisji Papierów Wartościowych. Dodatkowe informacje na temat tychże i innych czynników ryzyka i niepewności mających zastosowanie do działalności Aon można znaleźć na sprawozdaniu rocznym na formularzu 10-K za rok do 31 grudnia 2018 r. i innych dokumentach złożonych w Komisji Papierów Wartościowych. Wymienione czynniki mogą być aktualizowane lub uzupełniane w kolejnych raportach. Firma Aon nie ma obowiązku i wyraźnie zrzeka się obowiązku do aktualizowania lub wprowadzania zmian w oświadczeniach dotyczących przyszłości publikowanych od czasu do czasu przez firmę niezależnie od wpływu nowych informacji, przyszłych wydarzeń czy innych powodów.

Dodatkowe informacje

Niniejszy dokument służy wyłącznie do celów informacyjnych i nie stanowi oferty sprzedaży, ani też zaproszenia do składania zapisów na zakup lub zakup albo wymianę akcji, nie jest także zachętą do głosowania lub zatwierdzenia w dowolnej jurysdykcji, a jakakolwiek sprzedaż, emisja, wymiana lub transfer akcji wspomnianych w niniejszym dokumencie nie odbędzie się wbrew wymogom prawa obowiązującego w dowolnej jurysdykcji. Zależnie od przyszłego rozwoju sytuacji firma Aon może złożyć oświadczenie rejestracyjne lub pełnomocnicze w Komisji Papierów Wartościowych w związku z połączeniem. Posiadacze akcji Willis Towers Watson i/lub Aon powinni zapoznać się z tymi oświadczeniami i innymi dokumentami złożonymi przez Aon w Komisji Papierów Wartościowych w związku z połączeniem, ponieważ będą one zawierać ważne informacje. Tego typu dokumenty, jeżeli i kiedy zostaną złożone, a także inne publicznie dostępne dokumenty złożone przez Aon w Komisji Papierów Wartościowych można pozyskać bezpłatnie na stronie Komisji Papierów Wartościowych pod adresem www.sec.gov lub na stronie firmy Aon pod adresem ir.aon.com.

Niniejsze oświadczenie zostało przygotowane zgodnie z prawem angielskim i irlandzkim oraz przepisem 2.4 irlandzkich zasad dotyczących przejęć (Irish Takeover Rules), a ujawnione informacje mogą różnić się od tych, które musiałyby zostać opublikowane zgodnie z przepisami poza Anglią lub Irlandią. Firma podkreśla, że na chwilę obecną ocena potencjalnej transakcji jest na etapie wstępnym i nie ma żadnej pewności co do realizacji transakcji w przyszłości ani też co do formy lub warunków potencjalnej transakcji. Niniejsze oświadczenie nie jest oświadczeniem wyrażającym zamiar złożenia oferty zgodnie z przepisem 2.5 irlandzkiej ustawy o radzie dotyczącej przejęć z 1997 r. (Irish Takeover Panel Act, 1997) i zasadami dotyczącymi przejęć z 2013 r. (Takeover Rules 2013) i nie ma żadnej pewności co do potencjalnego złożenia oferty.

Egzemplarz niniejszego oświadczenia będzie dostępny na stronie www.aon.com. Zawartość strony internetowej wymienionej w niniejszym oświadczeniu nie jest elementem i nie stanowi części oświadczenia.

Niniejszy komunikat prasowy nie stanowi i nie jest elementem oferty, zaproszenia lub zachęty do złożenia oferty zakupu, nabycia, zapisu, sprzedaży lub dysponowania jakimikolwiek akcjami, czy to w związku z treścią komunikatu czy nie. Dystrybucja niniejszego oświadczenia w jurysdykcjach poza Irlandią lub Wielką Brytanią może być ograniczona przepisami prawa, dlatego też osoby w posiadaniu niniejszego oświadczenia powinny zasięgnąć informacji i przestrzegać stosownych ograniczeń. Nieprzestrzeganie ograniczeń może stanowić naruszenie przepisów dotyczących papierów wartościowych w danej jurysdykcji.

OŚWIADCZENIE O ODPOWIEDZIALNOŚCI

Dyrektorzy Aon plc przyjmują na siebie odpowiedzialność za informacje zawarte w niniejszym oświadczeniu. Zgodnie z najlepszą wiedzą i przekonaniem dyrektorów, którzy podjęli wszystkie rozsądne kroki w celu zapewnienia prawdziwości tego warunku, informacje zawarte w niniejszym oświadczeniu są zgodne z faktami i nie pomijają żadnych czynników, które mogłyby wpłynąć na jego znaczenie.

OBOWIĄZEK INFORMACYJNY ZGODNIE Z IRLANDZKIMI ZASADAMI DOTYCZĄCYMI PRZEJĘĆ

Osoby zainteresowane, zgodnie z definicją w irlandzkich zasadach dotyczących przejęć (Irish Takeover Rules) co najmniej 1% dowolnej klasy powiązanych akcji Aon plc lub Willis Towers Watson plc mogą być objęte obowiązkiem informacyjnym zgodnie z przepisem 8.3 irlandzkich zasad dotyczących przejęć (Irish Takeover Rules) od daty publikacji niniejszego oświadczenia. Publiczne ujawnienie informacji powinno mieć miejsce nie później niż o 15:30 czasu nowojorskiego w stosunku do akcji tak Aon plc, jak i Willis Towers Watson plc następnego dnia roboczego po dacie przeprowadzenia transakcji. Obowiązek informacyjny będzie trwał aż do zakończenia okresu ofertowego. Jeżeli co najmniej dwie osoby będą współpracować na podstawie dowolnej umowy, wyraźnej lub dorozumianej, ustnej lub na piśmie w zakresie nabycia akcji Aon plc lub Willis Towers Watson plc będą one traktowane jako osoba pojedyncza na cele przepisu 8.3 irlandzkich zasad dotyczących przejęć (Irish Takeover Rules). Zgodnie z przepisem 8.1 irlandzkich zasad dotyczących przejęć (Irish Takeover Rules), jakikolwiek obrót akcjami Willis Towers Watson plc przez Aon plc lub akcjami Aon plc przez Willis Towers Watson plc lub inne strony współpracujące z którąkolwiek ze spółek musi także zostać ujawniony nie później niż o 12 w południe czasu nowojorskiego w związku z akcjami tak Aon plc, jak i Willis Towers Watson plc kolejnego dnia roboczego po przeprowadzeniu danej transakcji. Interes powiązany z akcjami ma miejsce, jeżeli dana osoba jest wystawiona na długoterminowe konsekwencje gospodarcze, warunkowe lub bezwzględne, zmian w cenie akcji. W szczególności za osobę zainteresowaną będą uznawane osoby w posiadaniu lub mające kontrolę nad akcjami lub mające opcje albo instrumenty pochodne powiązane z akcjami. Terminy wykorzystywane w niniejszym akapicie należy rozumieć zgodnie z ich definicjami w irlandzkich zasadach dotyczących przejęć (Irish Takeover Rules). Na wypadek wątpliwości co do ujawnienia lub nie obrotu akcjami zgodnie z przepisem 8 należy zapoznać się ze stroną Irlandzkiej Komisji Przejęć na stronie www.irishtakeoverpanel.ie lub skontaktować się z Irlandzką Komisją Przejęć pod numerem +353 1 678 9020.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/689845/Aon_Corporation_Logo.jpg

Źródło: Aon plc