PWPW otrzymała certyfikat INTERGRAF

07.03.2019, 12:55aktualizacja: 07.03.2019, 12:55

PWPW - logo
Uzyskany przez Polską Wytwórnię Papierów Wartościowych certyfikat INTERGRAF (ISO 14298) to dokument kluczowy dla producentów druków wartościowych. Jego posiadanie jest potwierdzeniem najwyższego stopnia bezpieczeństwa produkcji i stanowi przewagę konkurencyjną na rynku security printing.

PWPW od wielu lat jest producentem dokumentów oraz druków zabezpieczonych dla klientów polskich i zagranicznych. W swoim portfelu ma kontrakty dla rządów, polskich i międzynarodowych firm oraz licznych instytucji państwowych. Zaufanie klientów wynika ze stosowania odpowiednich procedur bezpieczeństwa oraz 100-letniego doświadczenia w wytwarzaniu druków wartościowych, co jest gwarancją najwyższej jakości produkcji.

„Uzyskanie certyfikatu jest poświadczeniem dla obecnych i potencjalnych klientów, że produkty PWPW są wytwarzane w ściśle określonych i bezpiecznych warunkach, gwarantujących zachowanie najwyższych, międzynarodowych standardów bezpieczeństwa na każdym etapie produkcji – od dostawy surowców po transport gotowego produktu do klienta – mówi Maciej Biernat prezes Zarządu PWPW. - Wytwórnia dysponuje także własną, posiadającą certyfikat CWA 15374 papiernią, co dodatkowo zwiększa poziom bezpieczeństwa produkcji” – dodaje Biernat.

Konieczność posiadania przez PWPW certyfikatu INTERGRAF wynika przede wszystkim z wysokich wymagań stawianych przez klientów, ale też wprost z różnego rodzaju regulacji prawnych – m.in. Ustawy o dokumentach publicznych, projektowanej Ustawy o zmianie ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych oraz decyzji Komisji Europejskiej.

Certyfikat ISO 14298 przeznaczony jest dla producentów druków wartościowych, chronionych przed fałszowaniem, takich jak np. banknoty, dowody osobiste, paszporty, prawa jazdy, znaczki pocztowe i skarbowe, hologramy, certyfikaty i dotyczy zarządzania procesami produkcji tych wyjątkowych produktów.

Certyfikat CWA 15374 opisuje system zarządzania bezpieczeństwem dla dostawców producentów druków wartościowych czyli m.in. producentów specjalistycznych farb, atramentu, papieru zabezpieczonego, płyt laminujących, gilotyn, folii zabezpieczających, oprogramowania do projektowania zabezpieczeń, substratów, pigmentów, czy powłok.

Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych została powołana do życia 25 stycznia 1919 r. decyzją Rady Ministrów odrodzonego państwa polskiego, której przewodniczył premier Ignacy Jan Paderewski. Przez klika pierwszych lat funkcjonowała pod nazwą Państwowe Zakłady Graficzne, do 10 lipca 1926 r. i powołania spółki akcyjnej. W tym samym roku rozpoczęto budowę nowej siedziby firmy przy ul. Romana Sanguszki w Warszawie. Prace nad budynkiem według projektu Antoniego Dygata zostały ukończone w 1929 r. Do dziś ten gmach pozostaje główną siedzibą spółki.

Historia firmy jest mocno wpleciona w losy okupowanej podczas II wojny światowej Polski. W gmachu zajętym przez okupanta działała konspiracyjna grupa PWB/17/S, która zajmowała się produkcją banknotów oraz dokumentów na potrzeby Armii Krajowej. W czasie Powstania Warszawskiego, w sierpniu 1944 roku, przez prawie miesiąc budynek PWPW stanowił jedną z najważniejszych redut powstańczych broniąc niejako dostępu do Starówki. Po wojnie Wytwórnia wznowiła produkcję w odbudowanej siedzibie, stale się rozwijając i modernizując, aby zapewnić najwyższą jakość produkcji wartościowej. Obecnie PWPW jest jedną z najnowocześniejszych firm w sektorze security printing realizując zarówno zamówienia krajowe, jak i dynamicznie rozwijając produkcję eksportową. Jedno pozostaje niezmienne – od 100 lat jej produkty towarzyszą życiu wszystkich Polaków.

KONTAKT:

Wydział Komunikacji PWPW S.A.

e-mail: pr@pwpw.pl

tel. (22) 235 20 04