MC: w pierwszym tygodniu już ponad 67 tys. wniosków o e-dowód

09.03.2019, 11:03aktualizacja: 09.03.2019, 11:03

Od 4 marca złożono ponad 67 tys. wniosków o e-dowód - poinformował na piątkowym spotkaniu z mediami wiceminister cyfryzacji Karol Okoński. Pierwsze dowody osobiste z warstwą elektroniczną trafią do obywateli zapewne już w przyszłym tygodniu.

"W pierwszym tygodniu złożono łącznie 67 tys. wniosków, z czego ponad 12 proc. to wnioski złożone drogą elektroniczną" - podkreślił Okoński. To rekord. Już pierwszego dnia do bazy wpłynęło 19 tys. wniosków - podał resort.

Wiceminister zaznaczył, że mimo dużego zainteresowania wszystko przebiegło bez przeszkód. "Urzędnicy świetnie wywiązywali się ze swoich zadań w pierwszym etapie. Możemy więc powiedzieć, że zakończył się on pełnym sukcesem" - ocenił. "Teraz rozpoczynamy kolejny etap, w którym obywatele będą zgłaszać się już do urzędów po nowe dowody. Mamy nadzieję, że i on przebiegnie bezproblemowo" - zapowiedział Okoński.

Podkreślił, że ministerstwo prosi w związku z tym, by urzędy jeszcze raz upewniły się, że dobrze się przygotowały do wydawania dokumentów i sprawdziły, czy potrzebne do tego systemy i urządzenia działają poprawnie, aby proces przebiegał sprawnie i bez opóźnień. "Urzędnicy przeszli odpowiednie szkolenia i mają odpowiednie materiały, ale w razie jakichkolwiek pytań resort służy pomocą" - dodał Okoński.

Czas oczekiwania na dokument to maksymalnie 30 dni. Wszystko jednak wskazuje, że pierwsze e-dowody będzie można odebrać niebawem. Czy dokument jest już gotowy do odbioru, można sprawdzić online na stronie obywatel.gov.pl.(PAP)

lus/ malk/ mk/ skr/

Data publikacji 09.03.2019, 11:03