UOKiK podejrzewa zmowę cenową i przetargową na rynku energii cieplnej w stolicy

12.03.2019, 14:47aktualizacja: 12.03.2019, 14:47

UOKiK podejrzewa, że doszło do zmowy cenowej i przetargowej oraz do podziału rynku energii cieplnej w stolicy między spółkami Veolia Energia Warszawa, Veolia Energia Polska, PGNiG i PGNiG Termika. Urząd wszczął postępowanie antymonopolowe.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) poinformował we wtorek w komunikacie, że "podejrzewa zmowę cenową z udziałem czterech spółek, przez którą mieszkańcy Warszawy i okolic mogą płacić więcej za ogrzewanie mieszkań". UOKiK dodał, że przedsiębiorstwom grozi za to kara do 10 proc. ich obrotu.

Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) zadeklarowało "pełną współpracę z Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów w celu szybkiego wyjaśnienia sprawy".

Z informacji zebranych przez urząd wynika, że kwestionowane ustalenia zaczęły się około 2014 roku. "Żeby zrozumieć, dlaczego mogło do nich dojść, należy cofnąć się jeszcze o rok. W 2013 r. Veolia Energia Warszawa zaczęła planować budowę elektrociepłowni w warszawskiej dzielnicy Ursus, a PGNiG Termika zintensyfikowała swoje działania na rynku sprzedaży ciepła do odbiorców końcowych. Spółki rozpoczęły walkę o klientów, która jeszcze mogła się zwiększyć po zrealizowaniu inwestycji przez Veolię" - podał UOKiK. "Tak się jednak nie stało, ponieważ rok później przedsiębiorcy nawiązali współpracę, która zdaniem urzędu może naruszać konkurencję" - dodano.

Cytowany w komunikacie wiceprezes UOKiK Michał Holeksa podkreślił, że "podczas przeszukania w siedzibach firm zdobyliśmy dowody na to, że spółki wspólnie ustaliły, że nie będą ze sobą rywalizować i skupią się na swojej podstawowej działalności, czyli PGNiG Termika na wytwarzaniu ciepła, a Veolia Energia Warszawa na jego sprzedaży". (PAP)

lgs/ pad/

Data publikacji 12.03.2019, 14:47