MRPiPS: Ostatni dzwonek na przystąpienie do programu "Senior+" (komunikat)

21.03.2019, 13:55aktualizacja: 21.03.2019, 13:55

- MRPiPS informuje:

Samorządowcy, jeszcze macie szansę przystąpić do tegorocznej edycji programu "Senior+". Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej ogłosiło właśnie uzupełniający nabór ofert. Termin – 9 kwietnia 2019 r. "Zachęcam do składania ofert, to wyjątkowa szansa zarówno dla samorządowców, jak i samych seniorów" – apeluje wiceminister Stanisław Szwed.

Ogłoszony właśnie przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej dodatkowy nabór ofert w ramach programu "Senior+" dotyczy zarówno tworzenia nowych, jak i dofinansowania już istniejących placówek. "Pragnę jednak podkreślić, że dofinansowanie placówek już istniejących dotyczy tych Domów i Klubów 'Senior+', które zostały utworzone w ramach programu w latach 2015-2018 – zaznacza wiceszef resortu Stanisław Szwed. W sumie w ramach naboru uzupełniającego do rozdysponowania jest ponad 14 mln zł.

Jak można przystąpić do programu? Ofertę należy wypełnić i złożyć w generatorze ofert dostępnym na stronie www.senior.gov.pl do 9 kwietnia 2019 r. Złożoną ofertę należy zapisać w formacie PDF i wydrukować. Każda oferta automatycznie otrzymuje unikalny numer, który będzie używany w kontaktach z Urzędem Wojewódzkim. Podpisaną papierową wersję oferty (wraz z wymaganymi załącznikami) należy przesłać do właściwego Urzędu Wojewódzkiego. Następnie wojewodowie, po dokonaniu ocen ofert, przekażą listy zakwalifikowanych ofert do MRPiPS.

Wyniki konkursu będą opublikowane do 15 maja br.

Szczegółowe informacje o zasadach programu i warunkach konkursu można uzyskać od właściwych Urzędów Wojewódzkich. "Samorządowcy, gorąco zachęcam do składania ofert. To wyjątkowa szansa na dofinansowanie tworzenia i prowadzenia miejsc dla seniorów. To bardzo ważne, by Domów i Klubów 'Senior+' przybywało" – apeluje wiceminister Stanisław Szwed.

Jeszcze w 2015 r. w całym kraju było zaledwie 99 placówek zapewniających miejsca dla 2772 osób. Zgodnie z ostatnimi szacunkami, pod koniec 2019 r. ma być w Polsce 280 Domów i 461 Klubów "Senior+" – to w sumie 741 placówek. Da to miejsce łącznie dla 18478 seniorów. Dzięki uzupełniającemu naborowi ofert na najlepsze projekty, takich miejsc i placówek może być jeszcze więcej.

Ogłoszenie o dodatkowym naborze ofert w ramach programu "Senior+ Edycja 2019" (https://www.gov.pl/web/rodzina/ogloszenie-o-dodatkowym-naborze-ofert-w-ramach-programu-senior-edycja-2019)

kom/ dma/ mark/

Data publikacji 21.03.2019, 13:55