Rita Cosby w Polsce

27.03.2019, 16:16aktualizacja: 27.03.2019, 16:16

Gwiazda amerykańskiej telewizji, gospodarz programów radiowych, autorka bestsellerów, trzykrotna laureatka nagród Emmy – Rita Cosby odwiedzi Warszawę już w najbliższy piątek. Spotkanie z dziennikarką zorganizowane zostało przez Polską Fundację Narodową, w ramach projektu 100x100.

W swojej karierze dziennikarka przeprowadziła liczne relacje z objętych wojną terenów oraz wywiady z osobami, które na stałe wpisały się w karty historii świata – zarówno swoją dobroczynną działalnością, jak i popełnionymi zbrodniami. Mimo wielu przerażających, przyprawiających o gęsią skórkę rozmów, najtrudniejszą w życiu Rity Cosby okazała się rozmowa z własnym ojcem – Ryszardem Kossobudzkim. Richard Cosby, bo takie imię przyjął jej ojciec po emigracji do USA, był powstańcem warszawskim, członkiem batalionu „Gozdawa”, żołnierzem AK pod dowództwem generała Andersa. Walczył w obronie Polski. Co ciekawe, Rita Cosby historię swojego ojca poznała już jako dorosła kobieta, przypadkiem znajdując jego powstańczą opaskę i nieśmiertelnik. Jego opowieść stała się inspiracją do powstania książki „Cichy bohater: Tajemnice przeszłości mojego ojca”.

Rita Cosby przeprowadziła głośne wywiady, m.in. z byłym przewodniczącym Organizacji Wyzwolenia Palestyny Jasirem Arafatem, izraelskim premierem Arielem Sharonem czy prezydentem Slobodanem Miloševićiem. Była też pierwszą reporterką na świecie, która odwiedziła więźniów w Guantanamo. Cosby zdobywała czołówki gazet również dzięki wywiadom z ludźmi ze świata show-biznesu, m.in. Mike’iem Tysonem czy Michaelem Jacksonem.

„Przyjęcie zaproszenia przez Ritę do wzięcia udziału w projekcie 100x100 to dla nas ogromne wyróżnienie. Dziennikarka, odkrywając historię swojego ojca, niemalże doświadczyła jej osobiście. Cieszymy się, że tak popularna dziennikarka przyjedzie do Polski i stanie się ambasadorem naszego kraju” - ocenił Robert Lubański, wiceprezes Polskiej Fundacji Narodowej.

Rita Cosby w ramach przyjazdu do Polski odwiedzi Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego i Izbę Pamięci Generała Ryszarda Kuklińskiego w Warszawie. Spotka się także z panią poseł Anitą Czerwińską.

Polska Fundacja Narodowa, 10 września 2018 r., zainaugurowała projekt pt. „100×100”. Z okazji 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości, do Polski zostanie zaproszonych 100 wypływowych, znanych i szanowanych na świecie postaci życia publicznego – artystów, naukowców, sportowców, intelektualistów, przedsiębiorców oraz liderów opinii. Zaproszeni goście, podczas swojej wizyty, będą brali udział w licznych spotkaniach, dzięki którym poznają Polskę jako kraj nowoczesny, z bogatą historią i kulturą celem promowania Polski na arenie międzynarodowej. Relacje z wizyty będą komunikowane w m.in. mediach społecznościowych osób biorących udział w projekcie „100×100”, dla wzmocnienia wiarygodności i jakości przekazu. Projekt „100×100” kierowany jest głownie do odbiorców poza granicami Polski. Zaangażowanie w projekt znanych osób, cieszących się dobrą opinią, reprezentujących różne dziedziny życia publicznego, ma na celu wzmocnienie pozytywnego wizerunku Polski na arenie międzynarodowej. Dotychczas w projekcie wzięli udział: Mikka Hakkinen, David Haye, Steve Wozniak, Casey Neistat, Jean Reno, Michio Kaku i Daniel Libeskind.

Rita Cosby będzie spotkanie z polskimi fanami w 29 marca 2019 roku w In1Place przy ul. Szarych Szeregów 11 o godz. 19:00.

Zapisy odbywają się poprzez wysłanie imienia i nazwiska na adres 100x100@pfn.org.pl.

KONTAKT:

Polska Fundacja Narodowa